Trods finanskrise vokser formuerne

Det kan godt være, at vi stadig plages af finanskrisen, men danskerne bliver alligevel rigere. Mere præcist har danskernes nettoformue rundet 910.000 kr. Det skete i andet kvartal i år.

Det betyder, at danskernes formue gennem det seneste år er vokset med mere end 55.000 kr. i gennemsnit.

Det viser beregninger, Realkreditrådet har lavet på baggrund af en ny opgørelse fra Danmarks Nationalbank. Heri kan man se, at det er boligejerne og danskere med værdipapirer, der har fået en større formue. Boligpriserne stiger, og det samme er tilfældet med diverse værdipapirer, som danskerne har investeret i.

Den voksende boligformue bidrager med at øge formue med cirka 20.000 kr. pr. person. De resterende 35.000 kr. stammer fra aktier, obligationer og andre værdipapirer, som er blevet mere værd.

For hver dansker udgør boligformue i dag 505.000 kr., mens den finansielle formue i gennemsnit er på 405.000 kr.

Realkreditrådet fremhæver, at trods stigningerne er der stadig et stykke vej tilbage til toppen, der blev nået i 2007. Den gang var hver eneste dansker i gennemsnit god for en mio. kr.

Privatøkonom i Danske Bank Las Olsen har set på udviklingen i det seneste kvartal. Ud fra den målestok har der været et fald i danskernes formue.

»Husholdningernes finansielle formue – kontanter, værdipapirer, pensionsopsparing minus gæld – faldt med 85 milliarder kroner, til 2.272 milliarder. Det svarer til et fald på 15.200 kroner pr. dansker til 405.700 kroner. Forklaringen er først og fremmest kurstab, som har ramt blandt andet pensionsopsparingerne,« skriver Las Olsen i en kommentar og fremhæver, at nedgangen ikke skyldes, at vi stiftet mere gæld.

»Vi brugte og investerede kun for en milliard mere, end vi tjente efter skat. Og reelt var vi mere sparsommelige end som så. Vi »brugte« nemlig penge på at betale skat af kapitalpensioner, som blev konverteret til aldersopsparinger. De penge er reelt opsparing,« hedder det fra Las Olsen.

 

Dagens Gossip