Trods kæmpe overskud: Se hvor lidt Danske Bank betaler i skat

Danske Bank kunne torsdag går præsentere et svimlende overskud på 10,1 mia. kr. før skat. Den udskældte banks bedste resultat siden tiden før finanskrisen.

Men det betyder langtfra, at den danske stat får glæde af gigantindtjeningen i form af en klækkelig selskabsskat.

BT kan fredag fortælle, hvordan Danske Bank foretager en skattemanøvre, der betyder, at den danske statskasse årligt går glip af over én milliard kroner i indtægt.

En gennemgang af Danske Banks nye regnskab viser, at banken i 2013 forventer at skulle betale en dansk selskabsskat på 135 mio. kr. af den samlede indtjening på 10,1 mia. kr. Det svarer til en selskabsskat i Danmark på under to procent imod den normale skatteprocent på 25 for virksomheder.

Til sammenligning betalte Nordea 1,67 mia. kr. i dansk selskabsskat i 2012 af en skattepligtig indtægt på 8,2 mia. kr.

Det er en målrettet brug af reglerne om international sambeskatning, der gør, at Danske Bank de seneste år har kunnet slippe med så lidt i dansk selskabsskat.

Det betyder rent skatteteknisk dels, at banken kan trække sine fejlslagne investeringer i andre lande fra i den danske skat og dels, at skat, betalt i udlandet, kan trækkes fra i den høje danske selskabsskat.

- Reglerne for international sambeskatning giver simpelthen en virksomhed mulighed for at trække et underskud i et marked fra i selskabsskatten i et marked med overskud. På den måde kan Danske Bank helt efter reglerne trække sine underskud fra i den danske skat. Det er så at sige de danske skatteborgere, der betaler for de fejlslagene investeringer siger advokat og ekstern lektor i skatteret Torben Bagge fra advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Danske Bank investerede i 2005 10,4 mia. kr. i National Irish Bank i Irland og Northern Bank i Nordirland. Men da finanskrisen et par år efter ramte de to banker med en mavepuster, overgik Danske Bank i 2009 til reglerne om international sambeskatning. Det betød, at milliardunderskuddet, der ifølge det seneste regnskab er på 1,4 mia. kr., kan trækkes fra i den danske skat. Først når de røde tal er vendt til plus skal skatten betales.

Den netop afgåede skatteminister Jonas Dahl (SF) løfter pegefingeren overfor Danske Bank, som han mener havde travlt med at ville have en økonomisk sikring fra staten under krisen.

- Den danske stat holdt med bankpakkerne hånden over Danske Bank under finanskrisen, og nu da banken begynder at have store miliardoverskud, ville det være mest rimeligt, at banken begynder at bidrage langt mere til den fælles husholdning i stedet for at bruge smuthuller i den internationale lovgivning, siger Jonas Dahl.

Danske Banks regnskabsdirektør Vibeke Bak afviser modsat, at Danske bank spekulerer i skattebetalingen.

- Det er rigtig, at vi valgte international sambeskatning i 2009, men vi arbejder faktisk på at tjene endnu flere penge, så vi også kan komme til at betale mere i skat, siger hun til BT.

 

Dagens Gossip