Troende kvinder hårdt ramt af psykiske lidelser

Skrevet af BNB

27/03/2013
Det resulterer i et godt fysisk helbred, men rent psykisk står det - i hvert fald for kvindernes vedkommende - noget værre til, viser ny forskning fra Statens Institut for Folkesundhed.Her har man undersøgt 9.500 medlemmer fra Baptistkirken i Danmark og Syvende Dags Adventistkirken, og i begge trossamfund er forekomsten af hospitalsindlæggelse for depression blandt kvinder langt højere end landsgennemsnittet - næsten 60 procent. Mændenes psykiske helbred ligger på niveau med gennemsnittet.En af forskerne bag undersøgelsen, lektor Lau Caspar Thygesen, har tre bud på resultatet, som han kalder »overraskende« i lyset af amerikanske undersøgelser med den stik modsatte konklusion.»Det kan hænge sammen med, at der er en marginalisering i trossamfundene, hvor medlemmerne konstant bliver udfordret på deres kerneværdier. Et andet bud kunne være, at der er langt flere kvinder end mænd i samfundene, og at man meget gerne vil giftes inden for samfundene. Derfor kan der meget vel være en del kvinder, som er mere alene, end de egentlig ønsker,« siger forskeren til Berlingske Nyhedsbureau.Lau Caspar Thygesen peger også på, at trossamfundene er mere åbne for personer med psykiske problemer, og mere rummelige hvis man først udvikler en depression.Hos Syvende Dags Adventistkirken tilskyndes medlemmerne til at føre en sund livsstil med vegetarisk kost, rigelig motion og afholdenhed fra alkohol, tobak og koffein. Baptistkirken i Danmark opfordrer også deres medlemmer til at føre en sund levevis, men det er ikke på samme måde centralt i det daglige liv som troende.Undersøgelser blandt medlemmerne har vist en mindre forekomst af kræft, formindsket forekomst af hjertekarsygdomme og en længere levetid, og i begge trossamfund er man overraskede over resultaterne af den nye forskning.»Det overrasker os meget, og vi har taget kontakt til forskerne og bedt dem om at arbejde videre med det, så vi kan få kortlagt årsagerne. En sandsynlig forklaring er, at mennesker med psykiske lidelser søger hen mod kirkelige fællesskaber for at få et netværk og en mening med livet,« siger unionsformand i Syvende Dags Adventistkirken, Thomas Müller, der har iværksat en undersøgelse blandt medlemmerne af trossamfundet for at komme problemet til livs.Han er dermed på linje med Søren P. Grarup, der er medlem af ledelsen i Baptistkirken Danmark.»Jeg kan godt nikke genkendende til, at Baptistkirken er et fællesskab, hvor der er plads til dem, der er anderledes, og dem der er gået i stykker. Det i sig selv er ikke så overraskende. Alligevel kommer undersøgelsens tal meget bag på mig. Det er overraskende, at der så stor forskel på mænd og kvinder,« siger Søren P. Grarup.Undersøgelsen adskiller sig ved, at den omfatter langt flere personer end tidligere, og at der er indhentet informationer fra nationale registre om psykiatriske hospitalskontakter. Hidtidige undersøgelser bygger på spørgeskemaundersøgelser, altså på folks egen erindring om deres helbred.

Mest læste i dag

Det resulterer i et godt fysisk helbred, men rent psykisk står det - i hvert fald for kvindernes vedkommende - noget værre til, viser ny forskning fra Statens Institut for Folkesundhed.

Her har man undersøgt 9.500 medlemmer fra Baptistkirken i Danmark og Syvende Dags Adventistkirken, og i begge trossamfund er forekomsten af hospitalsindlæggelse for depression blandt kvinder langt højere end landsgennemsnittet - næsten 60 procent. Mændenes psykiske helbred ligger på niveau med gennemsnittet.

En af forskerne bag undersøgelsen, lektor Lau Caspar Thygesen, har tre bud på resultatet, som han kalder »overraskende« i lyset af amerikanske undersøgelser med den stik modsatte konklusion.

»Det kan hænge sammen med, at der er en marginalisering i trossamfundene, hvor medlemmerne konstant bliver udfordret på deres kerneværdier. Et andet bud kunne være, at der er langt flere kvinder end mænd i samfundene, og at man meget gerne vil giftes inden for samfundene. Derfor kan der meget vel være en del kvinder, som er mere alene, end de egentlig ønsker,« siger forskeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Lau Caspar Thygesen peger også på, at trossamfundene er mere åbne for personer med psykiske problemer, og mere rummelige hvis man først udvikler en depression.

Hos Syvende Dags Adventistkirken tilskyndes medlemmerne til at føre en sund livsstil med vegetarisk kost, rigelig motion og afholdenhed fra alkohol, tobak og koffein. Baptistkirken i Danmark opfordrer også deres medlemmer til at føre en sund levevis, men det er ikke på samme måde centralt i det daglige liv som troende.

Undersøgelser blandt medlemmerne har vist en mindre forekomst af kræft, formindsket forekomst af hjertekarsygdomme og en længere levetid, og i begge trossamfund er man overraskede over resultaterne af den nye forskning.

»Det overrasker os meget, og vi har taget kontakt til forskerne og bedt dem om at arbejde videre med det, så vi kan få kortlagt årsagerne. En sandsynlig forklaring er, at mennesker med psykiske lidelser søger hen mod kirkelige fællesskaber for at få et netværk og en mening med livet,« siger unionsformand i Syvende Dags Adventistkirken, Thomas Müller, der har iværksat en undersøgelse blandt medlemmerne af trossamfundet for at komme problemet til livs.

Han er dermed på linje med Søren P. Grarup, der er medlem af ledelsen i Baptistkirken Danmark.

»Jeg kan godt nikke genkendende til, at Baptistkirken er et fællesskab, hvor der er plads til dem, der er anderledes, og dem der er gået i stykker. Det i sig selv er ikke så overraskende. Alligevel kommer undersøgelsens tal meget bag på mig. Det er overraskende, at der så stor forskel på mænd og kvinder,« siger Søren P. Grarup.

Undersøgelsen adskiller sig ved, at den omfatter langt flere personer end tidligere, og at der er indhentet informationer fra nationale registre om psykiatriske hospitalskontakter. Hidtidige undersøgelser bygger på spørgeskemaundersøgelser, altså på folks egen erindring om deres helbred.