Tsipras mødes med kreditorerne på græsk skæbnedag

Skrevet af admin

21/06/2015

Dagens topnyheder

Alexis Tsipras får en travl mandag.

Hans land, Grækenland, er på randen af bankerot, og som græsk premierminister er det ham, der mandag skal tale sine landsmænds sag i Bruxelles.

Her har eurozonens regeringschefer sat hinanden stævne for at drøfte, hvad der skal ske med Grækenland.

Inden topmødet har Tsipras travlt. En diplomat i Bruxelles siger til det franske nyhedsbureau AFP, at Tsipras mandag morgen mødes med Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommisionen.

I løbet af weekenden har de to ledere ifølge diplomaten haft flere telefonsamtaler i forsøget på at finde en løsning, så Grækenland ikke går fallit.

I Athen, den græske hovedstad, siger regeringen, at Tsipras har booket flere end Juncker i sin kalender inden topmødet.

Han skal også mødes med repræsentanter for Den Internationale Valutafond (IMF) og fra Den Europæiske Centralbank (ECB).

De to organisationer har sammen med EU holdt Grækenland økonomisk flydende i de seneste fem år med kæmpe milliardlån, men nu er det ved at være slut.

Grækenland vil have den sidste portion af kriselånene frigivet, men kreditorerne kræver, at Grækenland til gengæld skal forpligte sig til en række reformer og besparelser, hvilket den venstreorienterede Tsipras-regering hidtil har nægtet.

Imidlertid står Grækenland med ryggen mod muren, for den 30. juni skal et afdrag på et IMF-lån falde, og det ser ud til, at Grækenland ikke har de penge.

Det handler om 1,5 milliarder euro. Falder pengene ikke, kan Grækenland efter alt at dømme erklæres fallit, og så er der risiko for, at landet må forlade eurozonen, hvilket bringer hele europrojektet i usikkert farvand.

Tidligere søndag udsendte premierministerkontoret i Athen en erklæring, hvori det hedder, at Tsipras har nye løsninger på problemerne.

Han har sendt sine seneste forslag til lederne i eurozonen.

I erklæringen hedder det, at Tsipras har drøftet forslagene i telefonen med foruden Junckers også den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande.

/ritzau/AFP