Tsipras tror på et nej i den græske folkeafstemning

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, siger, at han er optimistisk, hvad angår resultatet af landets folkeafstemning om hjælpepakken.

Udtalelsen falder, da han selv lader sin stemme forsvinde ned i valgurnen på afstemningsstedet i Kypseli i det centrale Athen.

- Dagen i dag er værd at fejre, fordi demokratiet er værd at fejre, siger han og tilføjer, at beslutningen og udfaldet af afstemningen nu ligger i folkets hænder.

- Mange vil ignorere en regerings vilje, men ikke folkets vilje. Jeg er sikker på, at vi i morgen vil åbne en ny vej for alle folk i hele Europa, tilføjer han.

Afstemningsstederne åbnede tidligt søndag morgen, og her skal de græske vælgere tage stilling til, om de er villige til at acceptere endnu værre spareforanstaltninger til gengæld for mere økonomisk hjælp i form af hjælpepakker fra internationale kreditorer.

Folkeafstemningen finder sted samtidig med, at regeringen har indført en streng kapitalkontrol, hvilket tvang bankerne til at lukke og begrænsede de daglige udtræk fra hæveautomaterne til 60 euro.

EU og de internationale investorer følger meget nøje afstemningen, som er den største udfordring for den fælles europæiske valuta, siden den blev indført i 1999 og indført i Grækenland to år senere.

Afstemningsresultatet vil være et klart signal om det fremtidige samarbejde mellem lande, der er truet af statsbankerot, og de internationale kreditorer.

I tilfældet Grækenland er der tale om Den Internationale Valutafond (IMF), Den Europæiske Centralbank (ECB), og EU-Kommissionen - også betegnet trojkaen.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip