Tunesere strejker og demonstrerer oven på politikerdrab

Adskillige er på gaden for at vise deres utilfredshed med regeringen, og fredag har landets største fagforbund UGTT varslet en generalstrejke i protest mod nedskydningen.

»Det administrerende kontor hos UGTT har bestemt sig for at holde generalstrejke... det vil være en politisk strejke i forsvaret på Tunesien og for at protestere mod det nye politiske mord,« siger talsmand for UGTT Sami Tahri ifølge Reuters.

Brahmi var kendt som en udtalt kritiker af landets islamiskledede regering og har som medlem af landets parlament været med til at udarbejde det nordafrikanske lands nye forfatning.

»Han blev skudt foran sit hus, hvor han opholdt sig sammen med sin handicappede datter. Drabsmændene flygtede på en motorcykel,« siger partifællen Mohamed Nabki.

Ifølge AFP blev episoden også overværet af Brahmis andre børn og hans kone, som så deres far og mand blive ramt af 11 skud i sin bil. Andre medier beretter dog om, at konen var i huset, da skyderiet skete.

Brahmi var en del af toppen i Tunesiens nationalistiske og sekulære parti, og han er blevet dræbt omkring et halvt år efter, at en anden fremtrædende sekulær tunesisk politiker blev likvideret. Det førte dengang til store protester og en politisk krise, og det tyder på, at torsdagens drab også får konsekvenser.

Meddelelsen om drabet på Brahmi medførte efterfølgende store demonstrationer i byen Sidi Bouzid, der er arnested for den revolution, der blev startskuddet til Det Arabiske Forår i Mellemøsten.

»Tusindvis af mennesker er gået på gaden, folk har blokeret vejene og sat ild til bildæk. De er meget vrede,« siger indbyggeren Mehdi Horchani til Reuters.

Demonstranter har angiveligt også sat ild til det islamistiske regeringsparti Ennahdas hovedkvarter i byen, mens andre demonstranter har forsamlet sig foran indenrigsministeriet i Tunis, hvor de råber slagord mod regeringen og kræver dens afgang.

Regeringspartiet har fordømt drabet på Brahmi, og det samme har Frankrigs præsident, Francois Hollande. Han opfordrer indbyggerne i den tidligere franske koloni til at stå sammen om Tunesiens demokratiske udvikling.

Også FNs menneskerettighedskommissær, Navi Pillay, fordømte torsdag drabet, og hun kræver en »hurtig og gennemsigtig« undersøgelse af hændelsen.

 

Dagens Gossip