Tusinder af fyringer på vej

Antallet af fyringsvarsler lå ganske højt i november, viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Med 2237 varsler var der faktisk tale om det højeste tal i flere år.

- Vi skal tilbage til oktober 2010 for at finde et højere tal, siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit Markets.

Til sammenligning lå tallet i oktober på godt 1300, mens det i november sidste år var nede på godt 900.

Ifølge Tore Stramer passer det høje tal i november meget godt med det indtryk, man har kunnet få i medierne, hvor store fyringsrunder har været fremme. Det gælder i virksomheder som Dong, Vestas og Danske Bank.

- Det kunne godt tyde på, at virksomhederne over de seneste måneder igen er begyndt at fyre i større bundter efter en lidt stille periode, siger Tore Stramer.

Det stigende antal fyringsvarsler passer - desværre - med det overordnede billede af dansk økonomi, mener Tore Stramer.

- I en lang periode har væksten ligget under det niveau, der skal til for at skabe jobvækst, siger han.

Tore Stramer minder dog om, at antallet af fyringsvarsler kan svinge fra måned til måned. Derfor skal man se endnu en måned med et højt tal, før man mere sikkert kan tale om optakten til en ny og større stigning i ledigheden.

Som det ser ud nu, forventer man i Nykredit Markets at se ledigheden stige med yderligere 10.000 til 15.000 personer frem mod andet halvår af 2013.

Tore Stramer mener på baggrund af de nye tal, at vi vil se en fortsat stigning i ledigheden og at der er en risiko for, at ledigheden kan stige mere end i den nuværende prognose.

Målingen af fyringsvarsler gælder de private virksomheder. Men den offentlige beskæftigelse falder i øjeblikket endnu mere end den private, så der er ingen hjælp at hente her, konstaterer Tore Stramer.

/ritzau/