Tusinder af job udebliver

Regeringen skyder gang på gang over målet, når den stiller danskerne tusindvis af job i udsigt.

Det skriver Politiken, der har gennemgået det seneste halvandet års initiativer, som S-R-SF-regeringen har iværksat for at skabe vækst og beskæftigelse.

Hverken den såkaldte kickstart, tilbagebetalingen af efterlønsbidrag, boligaftalen fra 2012 eller investeringsvinduet for virksomheder har levet op til regeringens egne forudsigelser.

Derfor har regeringen nu måttet nedjustere den forventede jobeffekt. Minimum 11.500 lovede job er nemlig ikke blevet eller vil ikke blive til noget, viser gennemgangen, der er baseret på svar fra Finansministeriet.

En række økonomer slår derfor fast, at regeringen har pustet forventningerne for højt op.

- Regeringens vækstinitiativer har på ingen måde bidraget til noget, som man kunne kalde en acceptabel vækst. Det tror jeg, alle er enige i, siger Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, til Politiken.

Han henviser blandt andet til, at regeringen i forbindelse med kickstarten sagde, at der var projekter på lager, så man kunne komme hurtigt i gang med at skabe vækst.

- Men det, må man sige, er svært at se i tallene, siger professoren.

Regeringen erkender, at effekten af vækstinitiativerne er nedjusteret.

Men økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) fastholder, at situationen kunne have været endnu værre, hvis det ikke havde været for de forskellige tiltag.

- De initiativer, vi har taget, har bidraget til, at ledigheden ikke er blevet så stor, som den kunne være blevet. Mange sætter pris på de arbejdspladser, som kickstarten bidrager med, siger Margrethe Vestager til Politiken.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip