Tusinder er for svage til akutjob

Der er ikke noget magisk trick, der hjælper de tusindevis af langtidsledige danskere, der står til at miste dagpengene, ud i job.

Akutpakken er nemlig langtfra nok til at redde de lagtidsledige fra at falde udover kanten.

En ny analyse fra Kommunernes Landsforenings blad Momentum viser, at hver tiende akutledige har været ledig i i mindst syv år indenfor de sidste ti år.

Det giver dem så svag en tilknytning til arbejdsmarkedet, at de får meget svært ved overhovedet at få et af de opslåede akutjob. Det vurderer Verner Sand Kirk fra A-Kassernes Samvirke.

- Akutpakkerne er næppe nok til at hjælpe dem i varig beskæftigelse. Det er mennesker, der har haft en elendig skolegang, de kan måske ikke læse ordentligt, og det er mennesker, der har brug for en langt mere omfattende indsats, siger han til Newspaq.

Han mener, at de mange langtidsledige har brug for at blive bygget op fra bunden.

- Det er jo positivt, at vi ved, at halvdelen, ifølge undersøgelsen, har haft et mangeårigt arbejdsliv, inden krisen trådte ind i 2008. Men disse mennesker står sidst i køen i langt de fleste tilfælde, så de skal have mere grundlæggende og omfattende uddannelse, siger Verner Sand Kirk.

Momentums undersøgelse viser endvidere, at næsten en tredjedel af de akutledige har været ledige i mindst fem af de sidste ti år.

Økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Michael Svarer er enig med Verner Sand Kirk.

- Mange af de udfaldstruede er slet ikke så tæt på arbejdsmarkedet, som man måske ville forvente af ledige på dagpenge. Det er en gruppe, som kan være svær at få ud på arbejdsmarkedet, og der er ikke noget stærkt belæg for, at de nuværende initiativer med akutpakken vil have en stor effekt over for denne gruppe, siger Michael Svarer til Momentum.

- Det vil formentlig kræve nogle større løntilskud. Og her taler vi betydeligt større end 25.000 kroner, siger Michael Svarer med henvisning til den jobpræmie, som en virksomhed i dag får for at ansætte en akutledig.

De ti procent af de akutledige, der har været på offentlig forsørgelse i syv ud af de sidste ti år, har brug for hjælp og ikke pisk, mener Verner Sand Kirk.

- Hvis man tror, at man får disse mennesker i varigt arbejde ved at tage penge fra dem og gøre dem fattigere, så tager man fejl. Det man så gør er at tage modet helt fra dem, siger han.

De ti procent svarer til cirka 5.000 danskere, skriver Momentum.

Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs er enig med Verner Sand Kirk og Michael Svarer i, at regeringens akutpakke ikke løser problemet.

- Regeringens initiativer rækker slet ikke over for denne gruppe, og der skal andre tiltag i spil. Derfor har vi tidligere fremlagt vores bud på en kontanthjælpsreform, så det bedre kan betale sig at arbejde. Og samtidig har vi peget på en række afgiftslettelser, der kan skabe vækst og arbejdspladser, så disse mennesker kan komme ud på arbejdsmarkedet igen, siger hun til Momentum.

Undersøgelsen bygger på 50.196 personer, der alle er i målgruppen for akutpakken.

 

 

Dagens Gossip