Tv-pirat får dom i Sønderborg i dag

En af de største sager i Danmark om tv-pirateri i moderne udgave når sit foreløbige højdepunkt i dag, når Retten i Sønderborg afsiger dom over den 51-årige EW, førtidspensionist fra landsbyen Skelde i Sønderborgs vestlige opland.

I følge anklageskriftet mener politiet, at EW ulovligt har forsynet omkring 300 aftagere med tv-signaler udenom de rette udbydere – Canal Digital og Viasat – og dermed snydt dem for rigtig mange penge.

EW’s virke har været så stort, at politiet betegner det for ”erhvervsmæssigt”, og at hans ”kunder” har betalt 1500 kr. hver om året i abonnement til EW. Paragraffen, som EW sigtes efter, kan efter særligt skærpende omstændigheder udløse fængsel i op til seks år.

EW nægter sig skyldig, men har dog erkendt, at han har hjulpet 200-300 personer med adgang til de store tv-pakker fra Canal Digital og Viasat. Ikke for selv at tjene penge på det, men mere som en slags beskæftigelsesterapi, forklarede EW bl.a. i retten i går.

I efteråret 2012 behandlede Retten i Sønderborg omkring 30 sager mod EW’s ”kunder”. En håndfuld af dem blev frifundet, mens resten blev idømt bøder af varierende størrelse – op til 17.500 kr.

Uanset, hvad dommen mod EW i dag kommer til at lyde på, er sagen ikke slut, og her handler det for politiet om at få flere ”kunder” gennem retsmaskineriet. Alene i Syd- og Sønderjylland arbejder politiets jurister med yderligere 73 sager, mens andre fire er undervejs i andre politikredse.

Oprindelig var der afsat tre hele retsdage til sagen mod EW. I dag skulle de mange dømte ”kunder” efter planen have afgivet forklaring, men det har såvel anklager som forsvarer fundet overflødigt.

I kølvandet af de mange nuværende retssager følger sandsynligvis yderligere sager i civilretten, når og hvis Canal Digital og Viasat beslutter sig for at kræve erstatning af EW og hans aftagere.

Dagens.dk følger sagen.

Fakta

I ”gamle” dage – for ganske få år siden – blev udbydere af tv-kanaler snydt ved, at deres kort til parabolreceiveren blev kopieret af en såkaldt pirat.

I dag kaldes det ”cardsharing”( kortdeling), og ulovlighederne foregår via internettet:

Den moderne pirat har legalt abonnement til en eller flere udbydere i en eller flere computere hjemme hos sig selv.

Via paraboler, receivere, internetopkoblinger, software til dekodning af tv-signaler og andet udstyr kan piraten lukke flere ind i sit system, hvor brugerne ulovligt deler tv-signalerne, som piraten har købt adgang til.

Piraten har også magt til at koble brugerne af – måske for at gøre dem klar over, at nu er det tid til at betale igen.

 

Dagens Gossip