Tvind-forsvarere stiller spørgsmålstegn ved ankesag

Forsvarerne i sagen mener ikke, at anklagemyndigheden har gjort tilstrækkeligt for at få fat i de tiltalte og har fået dommerne til at vurdere, om ankesagen er lovlig.

»Spørgsmålet er, om man har gjort nok for at forkynde stævningen på ordinær vis. Man har ikke forsøgt at finde de tiltalte i udlandet. Man har ikke engang været forbi Plagborgvej i Grindsted for at se, om nogle af de involverede skulle være ude for at slå græs,« sagde Lars Kjeldsen, forsvarsadvokat for Christie Pipps i retten, med henvisning til, at anklagemyndigheden sidste år fik lov til at indkalde fire af de i alt fem tiltalte via Statstidende.

Selv om forkyndelsen i Statstidende er blevet godkendt af Højesteret, mener forsvarerne ikke, at man kan argumentere for, at det har været »umuligt for anklagemyndigheden at få kontakt«.

»Hvordan kan anklagemyndigheden godtgøre, at mulighederne anses for at være udtømt, når man ikke har forsøgt sig med ordinære forkyndelses-bestræbelser i de sidste to år,« spurgte Lars Kjeldsen, der gerne ville have, at landsdommerne tog stilling til deres indsigelse, inden sagen gik videre.

Også forsvarsadvokat Jakob Lund Poulsen er kritisk over for anklagemyndighedens grundlag for at have brugt Statstidende. Hans klient, Marlene Gunst, er som den eneste blevet stævnet i ankesagen. Det skete i 2009 i Heathrow Lufthavn i London.

Anklagemyndigheden afviser imidlertid, at man skulle have været for hurtig til at tage Statstidende i brug.

»Vi må konstatere, at Højesteret har fundet, at muligheden for at få forkyndt på ordinær vis har vist sig at være udtømt. Vi har ikke haft noget land at sende en begæring til. Vores muligheder er udtømte, og det ville være udsigtsløst at gøre sig flere bestræbelser på at forkynde det her på almindelig vis,« lød det fra anklager Erling Vestergaard.

Ankesagen blev mandag formiddag midlertidigt indstillet, så domsmandsretten kan tage stilling til forsvarernes indsigelse.

De udeblevne Tvind-folk skulle have siddet på anklagebænken for underslæb og groft skattesvig med penge fra Tvinds humanitære fond. De risikerer nu en fængselsbegæring.

 

Dagens Gossip