Twitter-stifter ville kuppe Blackberry

Kodenavnet var »BBX«. Planen var et statskup, som med seks milliarder dollars i lommen skulle redde den pressede, canadiske mobilproducent Blackberry, som nu er sat til salg.

Investoren Robin Chan, som blandt meget andet har været medstifter af nettjenesterne Twitter, Square og Foursquare, forsøgte sig for et års tid siden med en hemmelig plan, som imidlertid aldrig opnåede den fornødne opbakning og derfor ikke blev til noget. Han har imidlertid ikke opgivet Blackberry endnu.

»Vi er i dialog. Jeg har været forsigtig, fordi jeg tror, at det vil kræve en dramatisk DNA-ændring,« siger han til Wall Street Journal.

Skift til Android

Planen går nemlig ud på, at Blackberry, der igennem et årti var erhvervslivets foretrukne mobilmærke på grund af det fulde tastatur på telefonerne og det krypterede kommunikationsnet, som Blackberry selv stod for verden over, skal skifte til Googles Android-mobilstyresystem. Blackberrys anerkendte software skal derefter tilpasses, så den kan bruges her, hedder det i den 33 sider lange præsentation af »BBX«.

Robin Chan fik samlet en gruppe med tidligere og nuværende ansatte hos Apple, Google, McKinsey og to andre kapitalfonde, der ifølge ham selv alle var »hardcore Blackberry-fans«. Men andre troede ikke på Blackberrys fremtid og sagde nej. Derfor lykkedes det kun at samle omkring en milliard dollars ind.

Tidligere på ugen oprettede Blackberry en særlig komité, der skal se på alle fremtidsmulighederne for det canadiske ikon, heriblandt et salg. Med i komitéen sidder Vestas-bestyrelsesformand og tidligere topchef for Sony Ericsson, svenske Bert Nordberg, og Blackberrys topchef siden januar 2012, tyskeren Thorsten Heins.

Ifølge nyhedstjenesten Bloomberg står Thorsten Heins til at kunne hæve 55,6 millioner dollars, hvis det lykkes at få solgt selskabet, og han derefter bliver skubbet ud af nye ejere.

Presset mobilmarked

Blackberry lancerede 30. januar sine nye Blackberry 10-telefoner med topmodellen Blackberry Z10 og med et opdateret mobilstyresystem, men trods megen ros har de ikke solgt så godt som forventet, og dermed sidder Blackberry, der har hovedkontor i Waterloo i delstaten Ontario, stadig fast i dyndet og kæmper for sin overlevelse.

Det sker på et tidspunkt, hvor smartphonemarkedet begynder at vise tegn på mætning i mange lande; folk har simpelt hen købt den smartphone, der skulle afløse den gamle, »almindelige« mobiltelefon. Både Samsung og Apple, der er verdens største og næststørste smartphoneproducent, mærker, hvordan indtjeningen på området skrider, mens markedet for de lidt billigere smartphonetelefoner presses af stadig hårdere konkurrence fra især de kinesiske mobilproducenter Huawei og ZTE, der begge vinder terræn med deres Android-telefoner til ofte halv pris af topmodellerne.

 

 

Dagens Gossip