Tycho Brahe-forsker glæder sig over ny viden

411 år efter Tycho Brahes pludselige og mystiske død har en gruppe forskere torsdag konkluderet, at den danske astronom ikke døde af kviksølvforgiftning.

Og forskerholdet reagerede mere med lettelse end overraskelse, da myten blev aflivet.

- Vi havde det sådan lidt på fornemmelsen, men det er rart at vide det med sikkerhed, fortæller forskningsleder og arkæolog ved Aarhus Universitet Jens Vellev.

Det dansk-tjekkisk forskerhold offentliggjorde torsdag resultaterne af deres undersøgelser af Tycho Brahes lig. Og de afslører, at den berømte dansker ikke blev slået ihjel ved kviksølvforgiftning, som den mest sejlivede teori ellers går på.

- Man fandt noget hår i 1901, som blev analyseret med den tids metoder. Og der fandt man kviksølv i håret, og derfra gik der hurtigt rygter om mord. Men man kunne dengang ikke sige noget om mængden af kviksølv, siger arkæologen.

Men det kan forskerne i dag, og kemiske analyser viser, at Tycho Brahe havde en helt naturlig mængde kviksølv i kroppen.

- Det er helt inden for normalen. Så Tycho Brahe er ikke slået ihjel med kviksølv. Og han har heller ikke taget medicin i en mængde, hvor han kunne dø af det, slår Jens Vellev fast.

Aflivningen af kviksølvteorien efterlader forskerne med et åbenlyst spørgsmål: Hvad døde Tycho Brahe så af?

- Det ved vi ikke. Det kan være, at vi om nogle år med nye metoder kan se det, siger Jens Vellev.

Forskeren vil dog gerne komme med sit bud på, hvad der slog den verdensberømte astronom ihjel.

- Johannes Kepler (Brahes assistent, red.), der er blevet udråbt til morder, beskrev Tycho Brahes sidste dage i Tycho Brahes observationsprotokol, siger Jens Vellev.

- Her står, at Brahe var til fest på kejserens slot. Der drak de tæt. Tycho ville ikke ud og tisse, han holdt sig. Og da han kom hjem, fik han smerter. Han fik feber og døde 11 dage efter.

- Det forløb svarer til uremi, urinvejsforgiftning, som er meget smertefuldt. Jeg tror, at det er det mest sandsynlige, lyder det fra Jens Vellev.

Undersøgelserne afslører desuden, at Tycho Brahes næse ikke var lavet af sølv, som myten ellers påstår. Den var derimod fremstillet af messing.

 

Dagens Gossip