Tyrkere erklærer krig mod Lego: Mener Star Wars-palads ligner moské i Istanbul

Den danske legetøjsgigant Lego insinuerer, at asiater og orientalske folk er løgnagtige og kriminelle.

Sådan lyder beskyldningerne i en erklæring fra den tyrkiske kulturforening i Østrig, Türkische Kulturgemeinde in Österreich, mod den danske koncern.

Der tyrkiske forening anklager ifølge britiske The Telegraphs netavis Lego-legetøjet Jabbas Palace fra virksomhedens Star Wars-serie for at ligne en moské i Istanbul.

Moskéen Hagia Sophia er meget berømt i Tyrkiet og fungerer i dag som museum.

Følg dagens.dk på Facebook - klik her og få det hele med. Gratis.

Tyrkerne er rasende, fordi Jabbas Palace er hjemsted for slynglen Jabba the Hutt, der blandt andet holder prinsesse Leia som slave i filmen "Jediridderen vender tilbage".

De mener, at det dermed antydes, at tyrkere er kriminelle, men det afviser Lego.

- Vi er selvfølgelig kede af, at de opfatter det sådan, men vi vil understrege, at bygningen ingenting har med virkeligheden at gøre. Den baserer sig på Star Wars-universet, som er et fiktivt univers i en film, siger pressechef Roar Rude Trangbæk.

I erklæringen fra den tyrkiske forening opfordres Lego til at undskylde for at have krænket kulturelle og religiøse følelser, men det kommer ikke på tale, lyder det fra legetøjsgiganten.

- Vi kan ikke undskylde for noget, vi ikke har gjort. Vi laver ikke religiøse bygninger. Vi associerer os ikke med religion eller har en holdning til det, siger pressechefen.

Han fortæller, at Legos designere udelukkende har brugt Star Wars-filmene som forlæg til Lego-klodserne.

Endvidere beskylder tyrkernes forening i Østrig den danske koncern for, at Lego-figurerne skulle ligne lokale indbyggere, men Lego slår fast, at figurerne i æskerne også er taget fra filmuniverset.

Se Stars Wars paladset fra Lego her.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip