Tyrkiet vil med i koalition mod Syrien

»Hvis der bliver dannet en koalition mod Syrien, vil Tyrkiet deltage i den,« siger udenrigsminister Ahmet Davutoglu til avisen Milliyet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Tyrkiet har modtaget omkring 500.000 syriske flygtninge og har gentagne gange opfordret det internationale samfund til handling.

Det syriske regime har bøjet sig for den seneste tids pres fra det internationale samfund og lader mandag FNs våbeninspektører undersøge det område i nærheden af hovedstaden Damaskus, hvor et formodet angreb med nervegas har fundet sted.

Op mod 1.300 mennesker blev angiveligt dræbt med nervegas onsdag før daggry i, hvad der synes at være verdens værste angreb med kemiske våben, siden Saddam Husseins styrker gassede tusinder af kurdiske landsbyboere i 1988.

Syriens styre har nægtet, at det stod bag angrebet, mens syriske oprørere, USA, Frankrig og Storbritannien i stigende grad føler sig sikre på, at forgiftningen var forårsaget af et kemisk middel, der blev anvendt i et raketangreb udført af regeringsstyrker.

Et skeptisk Washington overvejer lige nu en militær aktion mod Syrien og siger, at styrets accept af FN-inspektørerne kommer for sent.

Også Storbritannien ser ud til at være villig til at gå uden om FN. Således siger udenrigsminister William Hague mandag, at det vil være muligt at reagere på den syriske anvendelse af kemiske våben uden enstemmig opbakning i FNs Sikkerhedsråd.

»Er det muligt at reagere på brugen af kemiske våben uden fuldstændig enighed i FNs Sikkerhedsråd? Ja, vil jeg hævde, da det ellers kan blive umuligt at reagere på sådanne overgreb og forbrydelser,« siger Hague til BBC Radio ifølge Reuters.

Den syriske præsident, Bashar al-Assad, mener, at Vestens anklager om, at hans regime har brugt kemiske våben mod civile, er »en fornærmelse«. Det siger præsidenten ifølge AFP i et interview med den russiske avis Izvestia mandag.

»Kommentarerne fra politikere i Vesten og andre lande er en fornærmelse mod sund fornuft... Det er sludder,« siger Assad.

 

Dagens Gossip