Tyske EU-kritikere kan udløse politisk jordskælv

»Kommer det i Forbundsdagen, får man for første gang i tysk historie et parti til højre for midten, der er imod EU og euroen. Det politiske landskab i Tyskland vil være forandret, hvis AfD kommer ind,« siger Siegfried Matlok, politisk kommentar og tidligere chefredaktør på det tyske mindretals dagblad Der Nordschleswiger.

Han vurderer, at hvis AfD klarer spærregrænsen på fem procent og kommer i Forbundsdagen, bliver det umuligt for kansler Merkel og partierne CDU/CSU at skabe et absolut borgerligt flertal med det liberale FDP. Og Siegfried Matlok har meget svært ved at se AfD som partner i en regering.

»Kommer AfD ind, giver det Merkel store vanskeligheder. Så er hun nødt til at finde en ny regeringspartner, og i den forbindelse peger alt på en stor koalition (regeringssamarbejde mellem de borgerlige og socialdemokratiske SPD, red.),« siger han.

AfDs helt store tema er en afskaffelse af euroen og - for tyskernes vedkommende - eventuelt en tilbagevenden til D-marken. Partiets grundlæggere tæller flere af de fremmeste økonomiske vismænd i Tyskland, og en lang række personer fra erhvervslivet støtter partiet.

»Det er en protestbevægelse, der mener, at kansler Merkel er gået for vidt i sin EU-politik,« siger Siegfried Matlok.

De seneste meningsmålinger spår AfD tre-fire procent, og det er ikke nok til at komme ind. Siegfried Matlok tvivler meget på, at det kan samle stemmer nok på søndag.

»Jeg kan ikke se, at der har været en begivenhed, der har skabt så meget fokus på det europæiske, at AfD skulle gå afgørende frem. Der skal ske noget med euroen de sidste dage af valgkampen, hvis der skal flyttes de stemmer, der er nødvendige for at komme ind. I mine øjne vil det være valgets helt store overraskelse, hvis AfD kommer ind,« siger Siegfried Matlok.

Ifølge en helt ny meningsmåling fra analyseinstituttet Forsa står Merkels CDU og søsterpartiet CSU til 39 procent af stemmerne, mens regeringspartneren FDP får fem procent. På den modsatte fløj får SPD 25 procent, venstrefløjspartiet Die Linke ti procent og De Grønne ni procent. Alternative für Deutschland står til tre procent, og samme opbakning står Pirat-partiet til.

Selv om det på papiret ligner dødt løb, svækker det SPDs mulighed for at overtage kanslerposten, at partiets topfolk kategorisk har afvist både et regeringssamarbejde med Die Linke og tanken om at danne en regering med venstrefløjspartiet som parlamentarisk grundlag.

 

Dagens Gossip