To ud af tre danskere: Handicap er gyldig grund til sen abort

25/05/2013 07:45

BNB

Nyheder
De vigtigste grunde til at acceptere en sen abort er ifølge undersøgelsen multihandicap hos barnet, alvorlige nedarvede sygdomme og Downs syndrom. Kun to procent mener, at det er i orden at få foretaget en abort på grund af barnets køn.Landsforeningen Downs syndrom kalder tallene lidt mere positive, end man kunne forvente.»Umiddelbart ville jeg have troet, at flere danskere ville have sagt, at Downs syndrom berettiger til abort. Jeg ser opgørelsen som et udtryk for, at der de senere år er blevet spredt oplysning og viden om, at man kan leve et godt liv med Downs syndrom. Men mere overordnet er det foruroligende, at så mange i vores samfund er parate til at fravælge børn med et handicap som Downs syndrom,« siger næstformand Grete Fält-Hansen.Undersøgelsen vækker bekymring hos medlem af Det Etiske Råd og specialkonsulent i Kristeligt Fagbevægelse, Christian Borrisholt Steen.»Jeg anerkender, at man i særlige situationer, kan have gode grunde til at vælge en sen abort. Men når så relativt mange mener, at eksempelvis Downs syndrom, berettiger til abort efter 12. uge, får det på sigt konsekvenser for vores menneskesyn. Jeg tror vi i stigende grad vil opleve, at man ser på mennesker med Downs syndrom og tænker: ’Nå, der var én, de ikke nåede af fange i opløbet’. Jeg tror på, at alle mennesker har uendelig værdi, uanset hvilke psykiske og fysiske skavanker vi end måtte være født med,« siger Christian Borrisholt Steen.

Mest læste i dag

De vigtigste grunde til at acceptere en sen abort er ifølge undersøgelsen multihandicap hos barnet, alvorlige nedarvede sygdomme og Downs syndrom. Kun to procent mener, at det er i orden at få foretaget en abort på grund af barnets køn.

Landsforeningen Downs syndrom kalder tallene lidt mere positive, end man kunne forvente.

»Umiddelbart ville jeg have troet, at flere danskere ville have sagt, at Downs syndrom berettiger til abort. Jeg ser opgørelsen som et udtryk for, at der de senere år er blevet spredt oplysning og viden om, at man kan leve et godt liv med Downs syndrom. Men mere overordnet er det foruroligende, at så mange i vores samfund er parate til at fravælge børn med et handicap som Downs syndrom,« siger næstformand Grete Fält-Hansen.

Undersøgelsen vækker bekymring hos medlem af Det Etiske Råd og specialkonsulent i Kristeligt Fagbevægelse, Christian Borrisholt Steen.

»Jeg anerkender, at man i særlige situationer, kan have gode grunde til at vælge en sen abort. Men når så relativt mange mener, at eksempelvis Downs syndrom, berettiger til abort efter 12. uge, får det på sigt konsekvenser for vores menneskesyn. Jeg tror vi i stigende grad vil opleve, at man ser på mennesker med Downs syndrom og tænker: ’Nå, der var én, de ikke nåede af fange i opløbet’. Jeg tror på, at alle mennesker har uendelig værdi, uanset hvilke psykiske og fysiske skavanker vi end måtte være født med,« siger Christian Borrisholt Steen.