Uddannelseskaos: Studenter mangler vejledning

Kræver det matematik på A-niveau at læse økonomi på universitetet? Og kræver det biologi på B-niveau at læse psykologi? Forvirringen har været stor blandt årets studieansøgere, skriver Politiken, og 10.000 er blevet afvist, fordi de ikke levede op til kravene på uddannelserne.

En ny undersøgelse lavet af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) viser, at hver anden nye student ikke har været til en eneste samtale med studievejlederne fra Studievalg i løbet af gymnasietiden. Undersøgelsen viser også, at to tredjedele i 3. g ikke har fået individuel vejledning i studievalg.

- Når gymnasieeleverne ikke har talt med en vejleder, foregår studievalget i blinde. Det går hårdest ud over de elever, som har mest brug for vejledning, siger Phillip Dimsits, som er formand for DGS, til Politiken.

I dag er vejlederne en til to timer på gymnasierne om ugen, og eleverne skal selv henvende sig, hvis de har spørgsmål. Det er ifølge Phillip Dimsits for lidt.

Formand for Studievalgs Centerlederforening og centerleder hos Studievalg Sydjylland Per Krabbe Mølgaard genkender beskrivelsen i undersøgelsen.

- I den bedste af alle verdener ville vi gerne give mere individuel vejledning. Med de penge, vi har fået at gøre det for, kan det simpelthen ikke lade sig gøre, siger han.

Både S og SF er klar til at styrke vejledningen af de studerende:

- Vi må erkende, at det ikke er godt nok, siger uddannelsesordfører Lisbeth Bech Poulsen fra SF.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) siger, at han forventer, at Studievalgscentrene med de nuværende midler kan løse opgaverne.

- Alle skal have mulighed for at få individuel vejledning, men det er ikke alle, der har behovet, siger han og erkender, at 10.000 afviste på grund af manglende viden om adgangskrav er for mange. Derfor skal det ifølge ministeren undersøges, hvordan tallet kan nedbringes.

 

Dagens Gossip