Uddannelseslystne unge risikerer rekordmange afvisninger

»Jeg er glad og stolt over, at Danmarks ungdom har svaret så massivt igen på regeringens ambition om at få den bedst uddannede genration nogensinde. Nu er vejen til fremtidens arbejdsmarked er brolagt,« siger Uddannelses- og Forskningsminister Morten Østergaard (R).

De rekordmange ansøgere betyder, at regeringens mål om, at mindst 60 procent af en ungdomsårgang får en videregående uddannelse, er inden for rækkevidde, mener Morten Østergaard.

»Jeg har intet loft for mine ambitioner. Jeg glæder mig over, at vi så hurtigt opnår en markant fremgang,« siger han.

Antallet af ansøgere er i 2013 steget med ni procent sammenlignet med året før og mere end 30.000 ansøgere siden 2008. Den udvikling har betydet, at landets uddannelser de seneste år har måtte afvise flere ansøgere, fordi der ikke har været plads på de pågældende uddannelser.

Den tendens vil gentage sig om en måned, når de mere end 88.000 unge får svar på deres ansøgning. Det mener talsmand for landets rektorer, Jens Oddershede, der selv er rektor på Syddansk Universitet. Han kalder de unges valg af uddannelse »den bedste livsforsikring et ungt menneske kan tegne«, men advarer mod, at universiteterne ikke kan matche de unges uddannelseslyst.

»Jeg er sikker på, at man kan optage flere end sidste år. Jeg er desværre også sikker på, at der er endnu flere, der bliver afvist. Det er uundgåeligt, som tallene ser ud,« siger Jens Oddershede og uddyber:

»Man kan godt lave plads til flere studerende, men det kræver flere investeringer i både bygninger og flere ressourcer. Det er en økonomisk belastning, som man må vælge, om man er interesseret i at prioritere,« siger han.

Uddannelses- og Forskningsminister Morten Østergaard forventer, at de 88.000 ansøgere betyder, at man om en måned vil opleve et rekordoptag på landets videregående uddannelser.

»Nu må vi se, hvordan institutionerne reagerer, det er jo i sidste ende deres beslutning, hvor mange de vil optage, men jeg har i årets løb givet tilladelse til en række udvidelser,« siger han.

Det er ikke kun universiteterne, der oplever stor fremgang. Landets ni erhvervsakademier, der uddanner datamatikere, markedsføringsøkonomer og produktionsteknologer, har modtaget tæt på 29.000 ansøgninger. Det er 8.000 flere end året før.

»Det er glædeligt, at vi nu for femte år i træk har fremgang. Når erhvervsakademierne oplever en særlig stor søgning skyldes det blandt andet, at vores uddannelser retter sig mod konkrete jobs i den private sektor,« siger Niels Egelund, der er formand for erhvervsakademiernes rektorkollegium.

Det er endnu uvist, hvor mange ansøgere landets erhvervsakademier kan optage. Det afhænger af, hvilke uddannelser ansøgerne har søgt.

»Når vi kan se, at der er 8.000 flere ansøgere, så er det ikke ensbetydende med, at vi kan optage 8.000 flere. Hvis vi skal optage flere studerende på eksempelvis de uddannelser med begrænsning, så ville det også kræve flere investeringer. Når det er sagt, så har vi mange uddannelser med rigeligt plads,« siger Niels Egelund.

Alle ansøgere får endeligt svar om optagelse i begyndelsen af august.

 

Dagens Gossip