Udenlandske forskere bliver væk fra Danmark

Regeringens reformer på udlændingeområdet har resulteret i flere regler og gjort det dyrere at få udenlandske forskere fra lande uden for EU til Danmark.

Sådan lyder meldingen samstemmende fra de danske universiteter, skriver Information.

Kritikken kommer blandt andet fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som ikke er stødt på nogle forenklinger på området. Tværtimod, lyder det.

- Det overrasker os, at der er kommet flere regler. Vi er som universitet i forvejen reguleret, sådan at vi ikke ansætter medarbejdere på ringere vilkår end dem, som er aftalt på ansættelsesområdet, siger Annette Juel Baunsgaard fra DTU.

- Og dokumentationskravene bliver derfor opfattet som mistillid, der gør det mere besværligt både for os og for de udenlandske forskere, vi forsøger at tiltrække, tilføjer hun ifølge Information.

Alle sager, der handler om udlændinge, som skal enten arbejde eller studere i Danmark, er blevet flyttet til Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet.

Med omlægningen blev universiteternes regler ændret og sidestillet med erhvervslivets, og det ændrede sagsgangen for de danske universiteter.

- Det trækker processen mere i langdrag, fordi man er nødt til at levere mere dokumentation, siger Josephine Lethenborg, der er jurist ved Syddansk Universitet med den opgave at hjælpe udenlandske forskere med at komme til Danmark.

Da den nuværende regering kom til magten i 2011, nedlagde den det omstridte Integrationsministerium.

- Ministeriet står for manglende oplysning, vildledning og ulovlig sagsbehandling. Det tror jeg, vi kan gøre bedre, sagde Margrethe Vestager (R) til DR Nyheder i starten af 2011, da hun endnu sad i opposition.

Ønsket om forbedringer blev også stadfæstet i regeringsgrundlaget, hvor der står, at "vi skal gøre det lettere for virksomheder at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til Danmark og forenkle regler og administration på området", skriver Information.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip