Udviklingsminister: Dansk støtte til Zimbabwe afhænger af valget

»Valget kommer til at afgøre, hvordan hele det internationale samfund forholder sig til Zimbabwe, og dermed også Danmarks fremtidige engagement i landet. Hvis valget ikke bliver retfærdigt, så er det klart, at vi må revurdere vores støtte,« siger Christian Friis Bach, der fortæller, at Danmark blandt andet har bakket op om demokratiske fremskridt i landet med økonomisk støtte.

Han understreger vigtigheden af et frit og retfærdigt valg; noget som landet ikke har oplevet ved de seneste præsidentvalg i landet, der har været blodige, og hvor der har været beskyldninger om omfattende valgsvindel, der angiveligt primært er begået af den siddende 89-årige præsident Robert Mugabe og hans parti Zanu-PF.

»Landet vil kun opleve en fortsat økonomisk vækst, hvis valget i morgen lykkes. Vi svigter ikke befolkningen i Zimbabwe, hvis valget ikke bliver frit og retfærdigt, og hvis ikke vi får en præsident, som virkelig vil demokratiet. Men det vil betyde, at vi ikke kommer til at engagere os gennem staten i Zimbabwe, og det vil være et stort tab både for staten og regeringen, der har akut behov for at styrke samarbejdet med det internationale samfund,« siger udviklingsministeren, der understreger, at hvis dansk bistand til Zimbabwe gennem staten ophører, så vil resten af det internationale samfund også revurdere deres støtte.

Robert Mugabe har uden afbrydelse siddet på magten i Zimbabwe i 33 år, siden landet opnåede uafhængighed fra Storbritannien i 1980. Præsidentens største modstander er den 61-årige premierminister Morgan Tsvangirai, som er leder af oppositionspartiet Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC), der er det eneste reelle alternativ til Mugabes parti ZANU-PF. Tsvangirai har ved de seneste tre valg i landet været tæt på at slå Robert Mugabe.

»Man skal ikke være atomfysiker for at regne ud, at efter 33 år med Mugabe, der vitterligt har været med til at køre Zimbabwe i sænk, så kunne det være på tide med noget fornyelse. Men hvis Mugabe virkelig ændrer signaler, gør op med enevældet og lægger sig i selen for at få et bredt og inklusivt demokrati med respekt for menneskerettighederne i Zimbabwe, så skal der være plads til det, og det er det, vi vil måle en ny præsident på,« siger Christian Friis Bach, der følger situationen i Zimbabwe før valget.

»Nogle ting er blevet hastet igennem, og der er allerede bekymrende signaler, men den gode nyhed er, at det indtil videre er foregået fredeligt, og at det ser ud til, at vi får et valg, der bliver afholdt uden vold og blodige uroligheder, som dem der ødelagde sidste valg og gjorde, at vi aldrig fik en fair afgørelse om, hvem der skulle være præsident i Zimbabwe,« siger Christian Friis Bach.

Danmark er gået forrest og har været hovedsponsor for finansieringen af 10.000 civile valgobservatører, der vil være til stede over alt i landet på valgdagen. Disse observatører kan få afgørende betydning for Danmarks vurdering af valgets afvikling.

»De civile valgobservatører skal både holde øje med, at valget går for sig, som det skal, og at vælgere og politikere ikke blive intimideret, og valgobservatørerne kan blive en afgørende del af, at vi får et ordentligt og retfærdigt valg,« siger Christian Friis Bach.

Omkring 6,4 millioner mennesker er berettigede til at stemme i onsdagens første valgrunde, og resultaterne forventes inden for fem dage.

 

Dagens Gossip