Uffe Elbæk fik nok af at gå i takt

Tirsdag sagde den tidligere radikale kulturminister endegyldigt stop, vendte sit parti ryggen og gjorde det klart, at han var færdig med at male inden for regeringens streger.

Det var regeringens omdiskuterede beslutning om at droppe den øremærkede barsel til mænd, der fik Elbæks bæger til at flyde over og sendte ham i armene på løsgængerlivet.

Men den skrottede barsel står ikke alene på Elbæks liste, for han var i lige så høj grad træt af, at han ikke følte, at han kunne sige sin mening i de Radikale.

»Man skal meget gerne være enig, og man skal meget gerne gå i takt. Og jeg har været ude med nogle personlige holdninger, som helt sikkert har givet irritation internt i gruppen, fordi det var soloudmeldinger,« siger Uffe Elbæk, for hvem overvejelserne om at forlade partiet har stået på nogle måneder.

Med sit farvel til de Radikale fuldender Uffe Elbæk en nedstigning fra partiets top, som for alvor blev sat i gang, da han trådte tilbage som kulturminister efter historierne om Akademiet for Utæmmet Kreativitet, hvor Kulturministeriet afholdt flere arrangementer, selvom Elbæks mand var ansat der.

Elbæk blev siden frikendt for inhabilitet af Rigsrevisionen, men der var skaden allerede sket, mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Det har været tydeligt, at det var en skuffet og knækket mand, der vendte tilbage til de Radikales folketingsgruppe, efter han måtte forlade Kulturministeriet. Jeg tror aldrig, han kom sig helt over det slag,« siger Thomas Larsen.

»Han følte sig dårlig behandlet, da han måtte gå som kulturminister, både af medierne og sine politiske modstandere, som, han synes, var for hårde ved ham. Men jeg tror også, at han følte sig svigtet af sin egen gruppe og savnede bedre opbakning.«

Flere radikale folketingsmedlemmer udtrykte tirsdag ærgrelse over, at Elbæks tid i partiet var ovre.

Mens nuværende kulturminister, Marianne Jelved (R), blot ønskede at sige, »at hun var ked af det«, så pegede Elbæks nu tidligere formand, Margrethe Vestager (R), på, at man stadig vil kunne arbejde sammen med Elbæk på Christiansborg.

»Vi har haft et godt samarbejde, og jeg tror sådan set, at vi også vil have et godt samarbejde fremadrettet. Selvfølgelig er jeg ked af, at han har truffet det valg, for det er bedre, når han er med. Men han har gjort brættet op og truffet den beslutning,« siger Margrethe Vestager. Hun betegner Elbæks beslutning om at forlade de Radikale som »endnu mere vidtgående«, end da han forlod sin ministerpost.

Ud over sin kritik af regeringens barselspolitik var Elbæk stærkt utilfreds med offentlighedsloven samt erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og finansminister Bjarne Corydons (S) udtalelser om konkurrencestaten.

Corydon ønskede ikke at gå i rette med Elbæks kritik, da han blev spurgt foran Finansministeriet.

»Jeg står for en meget aktiv vækstpolitik, hvor vi lægger vægt på at få skabt nogle arbejdspladser i Danmark, og det er mit synspunkt, og det er regeringens synspunkt, og så er det et personligt anliggende for Uffe Elbæk, hvordan han stiller sig til det,« siger Bjarne Corydon.

Det er endnu usikkert, hvor Elbæks politiske fremtid ligger, men han afviser ikke, at der kan komme et nyt parti ud af det radikale exit.

»Jeg er ikke færdig med politik, men jeg er slet ikke der, hvor jeg vil diskutere dannelsen af et nyt politisk parti. Om det kan blive sådan fremadrettet, skal jeg ikke kloge mig på, men lige nu skal jeg bruge tid og fokus på at finde mig tilrette i den her nye rolle,« siger Elbæk.

 

Dagens Gossip