Uffe Elbæk vil forklare sig overfor kollegaer

01/12/2012 14:41

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Kulturminister Uffe Elbæk (R) forstår godt de beskyldninger om vennetjenester, der fyger mod ham fra oppositionen, efter ministeren flere gange har holdt officielle middage og debatmøder på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK).

Uffe Elbæk har tidligere siddet i bestyrelsen. Derudover har hans partner har været ansat på skolen siden maj.

- Der er opstået en tvivl omkring mine dispositioner. Jeg kan godt forstå, at der opstår den her tvivl. Og jeg ønsker så hurtigt som muligt at få snakket med både Enhedslisten og oppositionen og forklare dem, hvordan tingene hænger sammen, siger han.

Derfor arbejder Kulturministeriet på allerede i denne weekend at få indkaldt ministerens kulturpolitiske kollegaer.

Selvom det kan se ud som kammerateri, holder ministeren fast i, at der udelukkende ligger faglige begrundelser bag.

- Det er et særdeles spændende, nyt kulturmiljø i København. De deltagere, der var med til de middage, som var et led i EU's formandsskabsperiode for Danmark, var alle dybt inspireret af stedet, det stedet kan, og det, det står for, siger han og fortsætter:

- Så faglig begrundelse var der nok af. Men det ændrer ikke ved, at min mand fik job der i maj. Det er mit ansvar, at tvivlen overhovedet havde mulighed for at opstå, og det beklager jeg dybt.

Selvom der er faglige begrundelser nok for at bruge AFUK, vil ministeren se sig om efter andre steder fremover.

- Som minister har man et udvidet inhabilitetskrav at leve op til. Så selvom der ligger gode, faglige begrundelser bag, skal man ikke prioritere, som jeg har gjort, hvis der kan opstå den her tvivl, siger han.

Professor i jura ved Aalborg Universitet Lars Bo Langsted mener ikke, der rent juridisk er noget at komme efter, så længe ministeriet ikke har betalt overpris for arrangementerne. Men ministeren har ikke selv haft noget med prisforhandlingerne at gøre.

- Som minister har jeg jo ikke som helst med det at gøre. Det er den pågældende embedsmand og AFUK, der har stået for det. Og det, er jeg sikker på, er foregået fuldstændig efter bogen, siger han.