Uffe Ellemann fik skældud af Thatcher

Personligt vil Uffe Ellemann-Jensen dog også huske den tidligere britiske premierminister som en »barsk dame«, der ikke stod tilbage for at ydmyge sine egne. Uffe Ellemann var udenrigsminister i 11 år, hvoraf de otte var samtidig med Margaret Thatchers tid som premierminister, og han har selv oplevet at blive sat på plads af jernladyen.

»Jeg kan huske en gang under et rådsmøde i Bruxelles, hvor vi havde siddet i timevis for at få en eller anden aftale på plads, og hun var hverken til at hugge eller stikke i. På et tidspunkt satte hendes udenrigsminister, sir Geoffrey Howe, og jeg os hen i et hjørne og fumlede med nogle formuleringer for at se, om vi kunne finde noget, der kunne dække hen over forskellene.«

»Pludselig hører vi hendes skærende stemme på tværs af lokalet: »What are you doing? You are not weakening my text, are you?« Og vi sprang op som et par skoledrenge, og jeg kan huske, at Geoffrey Howe sagde »nej, det gør vi ikke, det kunne vi ikke drømme om«. Hvorpå hun sagde: »I don’t trust you. Men are weak.«

Uffe Ellemann-Jensen husker dog også Margaret Thatcher, som han nåede at møde mange gange, som en til tider ganske charmerende kvinde. Særligt over for udlændinge.

»Jeg har da været med oppe til en nightcap i Downing Street 10, hvor hun kom med sin glimrende malt whisky og selv drak den på den rigtige måde med kun et par dråber vand i. Sådan kunne hun også være,« siger Uffe Ellemann-Jensen.

Politisk er der dog enkelte områder, hvor Margaret Thatchers eftermæle ikke vil stå tilbage i det bedste lys, mener den tidligere Venstre-formand.

»Det, jeg havde det sværest med, var hendes meget negative holdning over for Europa, hvor hun blæste fuldstændig på ideer om europæisk samarbejde. Hun skulle bare opnå nogle fordele for briterne, og der fik de blandt andet de der budgetrabatter, som jo er en plage den dag i dag. Så jeg må sige, at hendes europapolitik brød jeg mig ikke om,« siger Uffe Ellemann-Jensen.

Margaret Thatcher døde mandag. Hun blev 87 år gammel.

 

Dagens Gossip