Uganda dropper jagten på krigsforbryderen Kony

De cirka 100 amerikanske specialstyrker, som har hjulpet med efterretning og logistisk støtte i forbindelse med eftersøgningen af Kony, har også valgt at stoppe midlertidigt for deres indsats, oplyser en amerikansk embedsmand ifølge Reuters.

Den ugandiske hær har valgt at koncentrere alle sine kræfter om urolighederne i Den Centralafrikanske Republik, hvor oprørsgruppen Seleka tog magten fra regeringen i sidste måned.

»Disse oprørere har været åbenlyst fjendtlige over for os, og som følge deraf har præsidenten (den ugandiske Yoweri Museveni, red.) beordret os til udelukkende at forholde os i forsvarsposition. Så vi har midlertidigt suspenderet de offensive operationer mod LRA, indtil vi får andre ordrer,« siger Dick Olum, leder af den ugandiske hærs jagt på Kony.

Det står ifølge Reuters ikke klart, om andre lande i regionen også indstiller deres eftersøgning af den berygtede krigsherre, som Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag efterlyser for krigsforbrydelser.

Kony og hans kommandanter er blandt andet under anklage for at have bortført tusindvis af børn, som de bruger som børnesoldater i den brutale oprørshær Lord’s Resistance Army, der står bag grusomme massedrab, og som holder unge piger som sexslaver.

Ugandiske soldater udgør flere end 3.000 af de i alt 5.000 afrikanske soldater, som er på jagt efter Kony og hans tilhængere. Militslederen og hans hær formodes at gemmer sig i junglen i grænselandet mellem Uganda, Den Centralafrikanske Republik, Sydsudan og Den Demokratiske Republik Congo.

Børnerettighedsgrupper har reageret med bekymring på nyheden om, at LRA og Kony nu får lettere spil, og de opfordrer den ugandiske og amerikanske regering til at fastholde løftet om at finde Kony.

»På trods af det, der sker i Den Centralafrikanske Republik, vil vi minde beslutningstagerne i både Uganda og USA om at holde deres løfter om at sætte en stopper for LRA-konflikten,« siger Michael Mubaginzi fra gruppen Invisible Children Uganda.

Soldater fra LRA har kæmpet mod Ugandas regering i næsten 20 år. I 2005 lykkedes det landets hær at fortrænge dem fra det nordlige Uganda, og siden har LRA slået sig ned i junglen i regionen. Det står ikke længere klart, hvad der driver bevægelsen rent ideologisk.

 

Dagens Gossip