Uhyggelig udvikling: Organiserede tyvebander går efter de ældre

62 procent af alle indbrud sker nu hos folk, der har rundet de 50 år. For fire år siden udgjorde indbruddene hos de ældre 56 procent. Det viser tal fra forsikringsselskabet Topdanmark, skriver Politiken.

»Det er en meget markant tendens, at indbrud sker mere målrettet mod gruppen over 50 år end tidligere. Det er en udvikling, vi ser i hele landet,« siger Thomas Enna, der er underdirektør for forretningsudvikling hos privatkunder ved Topdanmark.

Antallet af indbrud er siden 2009 faldet med en femtedel for folk under 50 år, mens der for folk over 50 år ingen bedring er sket, konstaterer Topdanmark.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Hvad det skyldes, kan forsikringsselskabet ikke sige med sikkerhed, men en del tegn peger i samme retning:

»Vi føler os rimelig overbevist om, at det skyldes, at tyverierne er blevet mere organiseret. Tyvene går mere systematisk efter ældre mennesker, fordi de oftere har mere guld og sølv liggende, end en børnefamilie har,« siger Thomas Enna til Politiken.

Han kæder dette sammen med, at Topdanmark i samme periode ser en brat stigning i, at indbrudstyvene går efter smykker, hvilket kan skyldes, at prisen på guld siden 2004 er steget med næsten 13 procent i snit årlig, skriver Politiken.

Hos Nordsjællands Politi bekræfter chefpolitiinspektør Flemming Drejer, at politiet ser flere organiserede bander, som går målrettet efter guld og sølv.

»Vi har for nylig afsluttet en stor sag i Task Force Indbrud (en enhed, der arbejder på at nedbringe antallet af indbrud, red.), hvor det netop var en gruppe af gerningsmænd, som havde specialiseret sig i sølvvarer. De havde folk her i Nordsjælland, som smeltede det om og solgte det til udlandet,« siger Flemming Drejer, der påpeger, at politiet oplever en større grad af organisering bag indbruddene.

»I de senere år har vi haft en del folk i sager om indbrud, som vi ellers kender fra narkosager. Vi har haft adskillige fuldgyldige rockermedlemmer fængslet for indbrud. Det så man ikke for 10 år siden,« siger Flemming Drejer til avisen.

 

Dagens Gossip