Ukraine markerer årsdag i spændt situation

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, gik arm i arm med den tyske præsident, Joachim Gauck, og andre udenlandske ledere i den ukrainske hovedstad Kijev på årsdagen for demonstrationerne og blodsudgydelserne på Maidan-pladsen.

Urolighederne begyndte den 18. februar 2014 og fortsatte i dagene derefter. Over hundrede mennesker blev dræbt.

Men årsdagen blev skæmmet af en dødelig eksplosion i Ukraines næststørste by, Kharkiv, som dræbte mindst tre mennesker og sårede ni andre.

Eksplosionen fandt sted ved en mindehøjtidelighed for de ukrainske soldater, der er dræbt i kampen mod prorussiske oprørere.

Ukraines indenrigsministerium betegner angrebet som et terrorangreb, og landets sikkerhedsråd oplyser, at fire er anholdt i forbindelse med eksplosionen.

- I dag er en søndag hvor vi mindes, men på denne dag har terrorist-udskud afsløret sin aggressive natur, skriver præsident Porosjenko på Facebook.

- Det er et skamløst forsøg på at udvide terrorismens territorium.

I Kijev havde Porosjenko inviteret sine kolleger fra Tyskland, Polen, Litauen, Slovakiet og Georgien til at deltage i markeringen af årsdagen på Maidan-pladsen.

Mange af deltagerne på pladsen viftede med ukrainske flag og bar skilte med teksten "Vi er Europa".

Der var søndag fortsat en spændt situation i det østlige Ukraine, selv om både Ukraine og de prorussiske separatister indvilgede i at trække tunge våben tilbage fra fronten i overensstemmelse med Minsk-fredsaftalen.

Alligevel kom der stadig flere meldinger om brud på våbenhvilen.

En talsmand for Ukraines militær siger, at der har været i alt 44 angreb på regeringsstyrkerne i løbet af 24 timer.

Udenrigsministrene fra Frankrig, Tyskland, Rusland og Ukraine mødes tirsdag i Paris for at fortsætte drøftelserne om konflikten.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip