Ukraine melder om sporadiske angreb trods våbenhvile

Prorussiske oprørere i det østlige Ukraine har flere gange brudt en våbenhvile søndag og sagt, at den ikke er gældende ved den by, hvor kampene har været mest optrappet i de seneste uger.

Forinden var alt skyderi pludseligt stilnet af, da den med spænding imødesete våbenhvile trådte i kraft i de oprørsdominerede områder ved midnat natten til søndag.

- Men selvfølgelig kan vi åbne ild ved Debaltseve. Det er vores territorium, siger en af oprørernes kommandanter, Eduard Basurin, til nyhedsbureauet AFP.

- Det er vores indre territorium. Indre er indre. Men der bliver ikke skudt på frontlinjen, siger han om det vigtige trafikknudepunkt nær Donetsk, som separatisterne har omringet.

Journalister fra Reuters i nærliggende byer rapporterede søndag formiddag om skud fra artilleri og skydevåben fra området omkring Debaltseve, efter at der havde været stille i nattetimerne.

Ukrainske styrker har kæmpet for at bevare kontrollen over byen i flere uger.

Våbenhvilen er et resultatet af maratonforhandlinger mellem Ukraines præsident, Petro Porosjenko, Ruslands præsident, Vladimir Putin, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, i Minsk fra onsdag til torsdag.

En talsmand for Putin siger i Kreml, at alle de punkter, der indgår i aftalen fra Minsk, som er udgangspunktet for våbenhvilen, skal "overholdes betingelsesløst".

Talsmanden Dmitrij Peskov lægger dermed afstand til udtalelserne fra den prorussiske kommandant. Peskov siger, at alle forhold er beskrevet i Minsk-aftalen, og at de må overholdes.

Imens beskylder USA's regering Ruslands regulære militær for med støtte fra kampvogne at have gennemført en operation i dagene op til våbenhvilens ikrafttræden for at omringe Debaltseve.

Journalister fra Reuters siger, at de i de seneste dage har set styrker med pansrede køretøjer uden nationale kendetegn ankomme til området.

Andre steder i det østlige Ukraine blev våbenhvilen respekteret.

- Vi holder generelt øje med våbenhvilen i konfliktområdet. Beskydningen fra oprørerne har ikke været regelmæssig, og den er lokaliseret, siger militærets talsmand, Vladyslav Selesnjov.

- De første timer er meget vigtige. Derfor overvåger vi situationen sammen med militæret, siger en talsmand for den ukrainske præsident ifølge dpa.

Minsk-fredsplanen har til formål at stoppe 10 måneders blodig konflikt i det østlige Ukraine.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip