Ukraine: Tunge våben er på vej væk fra fronten

Både Ukraine og de prorussiske separatister har indvilget i at trække tunge våben tilbage fra fronten i overensstemmelse med Minsk-fredsaftalen.

Det oplyser en ukrainsk general til nyhedsbureauet AFP, mens separatisterne bekræfter tilbagetrækningen gennem deres eget nyhedsbureau.

Parterne indgik fredsaftalen i Minsk torsdag i sidste uge, og her indgik blandt andet en våbenhvile, som trådte i kraft for en uge siden. Våbenhvilen er dog ikke blevet overholdt indtil nu.

- Vi har underskrevet papirer om at begynde tilbagetrækning af tunge våben fra hele frontlinjen, siger general Oleksander Rosmasnin til AFP.

Ifølge generalen er det for tidligt at sige, hvornår tilbagetrækningen vil begynde, men ifølge ukrainske medier kan det ske allerede senere søndag.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters siger separatistleder Eduard Basurin, at de prorussiske separatister allerede søndag vil indlede en to uger lang tilbagetrækning af tunge våben fra fronten i det østlige Ukraine.

Ifølge Minsk-aftalen, som blev forhandlet på plads med hjælp fra Tyskland og Frankrig, skulle tilbagetrækningen allerede være startet tirsdag og være færdig 3. marts.

Der er flere tegn på, at parterne i Ukraine-konflikten nærmer sig hinanden. Natten til søndag udvekslede de stridende parter krigsfanger, da 139 tilfangetagne ukrainske soldater blev udvekslet med 52 separatister.

Minsk-aftalen om en køreplan for fred i Ukraine blev indgået efter møder mellem de fire øverste politiske ledere i Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Den franske præsident, François Hollande og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, fik ved et maratonmøde forhandlet Minsk-aftalen på plads med Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Ukraines præsident, Petro Porosjenko.

Blandt andre Hollande har efterfølgende truet med flere sanktioner, hvis Minsk-aftalen ikke overholdes.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip