Ukraines præsident forventer svær tid for fredsaftale

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, takker for EU's støtte og for at have fået lov til at tale på EU-topmødet torsdag i Bruxelles, hvor han fortalte om situationen i Østukraine og om den nyligt underskrevne fredsplan i Minsk.

- Med aftalen lykkes det os at få begge sider til at indgå våbenhvile. Det var en meget svær og meget lang forhandlingsproces - 17 timer.

- Jeg forventer, at den bliver lige så svær at gennemføre, siger Porosjenko til pressen på vej væk fra topmødet.

Det var de politiske ledere fra Tyskland, Frankrig, Rusland og Ukraine som torsdag morgen underskrev en køreplan for våbenhvile blandt stridens parter i Ukraine.

Våbenhvilen i regionerne Donetsk og Lugansk træder i kraft natten mellem lørdag og søndag.

Straks efter at aftalen var blevet underskrevet satte prorussiske separatister gang i en ny offensiv, lyder det fra Porosjenko, der påpeger vigtigheden af at respektere den kommende våbenhvile.

Ud over en våbenhvile fortæller Porosjenko, at de fire lande også aftalte at løslade gidsler - herunder den ukrainske pilot Nadesjda Savtjenko, som har været fængslet siden sidste sommer.

Frigivelsen af krigsfanger skal ifølge fredsplanen ske i løbet af 19 dage.

Præsidenten kom også ind på Ukraines nye kriselån fra Den Internationale Valutafond, IMF.

Tidligere torsdag meddelte IMF's direktør, Christine Lagarde, nemlig at Ukraine kan se frem til yderligere milliardhjælp fra IMF og andre långivere.

- Det er et nyt, meget vigtigt element for Ukraine.

- Og nu mangler vi bare fred, siger Porosjenko, der fortæller, at han i løbet af de seneste 72 timer kun har sovet i fem.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip