Ulandsbistand til Uganda genoptages

Bistanden blev ellers suspenderet i oktober sidste år efter afsløringer af massiv svindel med danske udviklingskroner, men udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har besluttet igen at sende penge til nogle af de ugandiske ministerier herunder ministerierne for vand og veje.

»Misbruget var lige så bekymrende for os i Uganda, som det var for Danmark,« siger Ugandas finansminister Maria Kiwanuka, som besøgte København onsdag.

»Og jeg sætter stor pris på, at Danmark har hjulpet os til at fremskynde vores reformplaner om moderne systemer til styring af økonomien og om at stille de ansvarlige til regnskab for misbrug af penge,« siger hun.

Siden Ugandas rigsrevision afslørede svindlen er en embedsmand blevet dømt, to andre anklaget for at have stjålet af kassen og yderligere 48 er under efterforskning. Derudover er statsministeriets departementschef blevet forflyttet, og der er indført et nyt økonomisystem, der følger de offentlige pengestrømme og gør det vanskeligere at stjæle de penge, som Danmark og andre donorlande sender.

Udviklingsminister Christian Friis Bach er dog fortsat ikke tryg ved statsministeriet, der stod i centrum for skandalen sidste år, og han vil ikke give budgetstøtte - en slags bloktilskud - direkte til den ugandiske regering.

»Det ligger ikke ligefor. Der skal vi først se langt større skridt i kampen mod korruption,« siger han til Politiken.

 

Dagens Gossip