Ulovlig støtte: Politikere kender ofte anonyme donorer

Skrevet af admin

10/02/2015

Mest læste i dag

Det er dyrt for partier at føre valgkamp. Derfor er partistøtte et kærkomment bidrag for mange politikere - også når pengedonationerne er anonyme.

Anonyme pengedonationer til politikere er forbudt i flere nordiske lande, men i Danmark strømmer det ind med millioner af tilsyneladende anonyme kroner til politikerne, viser en omfattende aktindsigt foretaget af Berlingske.

Gennemgangen viser, at politikerne alene i perioden fra 2007 til 2013 har modtaget mere end 7,2 millioner kroner fra donorer, som er anført som anonyme. Problemet er dog, at de såkaldt anonyme donorer i adskillige tilfælde er kendt af den modtagende politikere eller parti.

Ifølge avisen er antallet af eksempler, hvor en folketingskandidat, lokalformand eller kasserer for en partiforening har modtaget kuverter med kontanter eller bankoverførsler fra folk, som partiet kender identiteten på, men som efterfølgende under strafansvar er blevet angivet som anonyme tilskud, omfangsrigt.

Det overrasker juraprofessor på Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen, som er en af Danmarks førende eksperter i partistøtte, og som har sæde i regeringens ekspertudvalg om samme emne.

- Det her kommer bag på mig. I udvalget har vi snakket om, at det nok ikke er et stort problem i Danmark, fordi de landsdækkende partier i hvert fald har meget få anonyme bidrag i de officielle regnskaber. Derfor er det lidt overraskende, at det er så stort på lokalt niveau, siger han til Berlingske.

Han understreger, at der ikke er skyggen af tvivl om, at loven tilsiger, at man ikke må kende identiteten på en donor, som man angiver som anonym.

Et eksempel på "anonyme" donorer er, da Venstre i Aalborg ved det seneste kommunalvalg kæmpede for at få Tina French Nielsen (V) valgt som borgmester i den nordjyske by.

Venstre indsamlede 623.825 kroner i valgåret 2013, der blev angivet som anonyme. Men spørger man V-formand i Aalborg Randi Balleby, som også sidder i Venstres hovedbestyrelse, er hun ikke i tvivl om, hvem bidragyderne er.

Europarådets organisation Greco, som overvåger korruptionstilstanden i europæiske lande, har adskillige gange opfordret Danmark til at forbyde partier at modtage anonyme bidrag.

/ritzau/