Ulovlige østfirmaer sætter ny rekord

I 2012 afslørede Arbejdstilsynet rekordmange ulovlige firmaer: 414 især østeuropæiske firmaer arbejdede i det skjulte, flest inden for byggeriet. Det er næsten dobbelt så mange som året før.

- Fagbevægelsen har længe påpeget, at der er foregået noget her. Nu har politikerne styrket indsatsen mod social dumping, og det giver tydelige resultater, forklarer professor Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet.

De brancher, der er hårdest ramt af løndumping, er de samme brancher, der har fyret flest danskere.

Den ekstra kontrol sker, efter at regeringen og Enhedslisten i 2011 vedtog en pakke mod løndumping. Stramninger og flere penge skulle dæmpe unfair konkurrence fra firmaer fra Østeuropa.

Løn og skat
Den ny rekordfangst af ulovlige udenlandske firmaer skete samme år, som antallet af østarbejdere i Danmark satte ny rekord.

Problemet med de ulovlige østfirmaer er, at de oftere snyder med skat og har farligere forhold for deres ansatte. Når de gemmer sig ulovligt, kan SKAT ikke sikre, at virksomhederne betaler skat. Og Arbejdstilsynet kan ikke sikre, at arbejdet ikke er farligt.

- Når kontrollen virker bedre, giver det også fagbevægelsen bedre muligheder for at sørge for overenskomst for de udenlandske ansatte, forklarer Søren Kaj Andersen.

Dropper stadig hver anden sag
Der er stadig problemer med firmaer, der ikke registrerer sig. Det medgiver Hasse Mortensen, der er chef for Arbejdstilsynets indsats mod social dumping.

- Vi er blevet bedre til at finde de sorte får på marken. Men der er usikkert, hvor stor en del af de ulovlige firmaer, vi fanger, siger Hasse Mortensen.

Arbejdstilsynet dropper dog ligeså mange sager, som de opklarer. De må opgive at komme til bunds i hver anden sag om ulovlige firmaer, blandt andet fordi det er for svært at bevise, hvem der ejer firmaet, forklarer Hasse Mortensen.

 

Dagens Gossip