Umuligt at kontrollere: Pizza med 35 forskellige ingredienser fra 60 forskellige lande

10/10/2013 17:38

Holger Madsen

Nyheder
Man skulle ellers tro, at det var nemt at spore hvor de relativt få ingredienser på en pizza kommer fra. Men nej. Det er faktisk nærmest umuligt, vser denne undersøgelser fra Irland. Her har de britiske fødevaremyndigheder i kølvandet på skandalen om hestekødet prøvet at spore, hvor ingredienserne til en pizza kommer fra, skriver Daily Mail. LÆS OGSÅ: Dyr bytur: Pizza-slice kostede 400.000 kroner Og resultatet er ganske overraskende: Pizzaen, som man ikke har oplyst mærket på, indeholdt 35 ingredienser, der havde passeret gennem 60 lande kloden rundt. Altså hvor ingredienserne enten er fra et bestemt land, er blevet behandlet eller på anden måde har haft en tilknytning til et land. Det er forklaringen på, hvordan 35 ingredienser kan komme fra 60 lande. Flere varer har altså været gennem flere lande. Rapporten fastslår, at de lange forsyningskæder i dag på tværs af lande og kontinenter gør det praktisk talt umuligt, at kontrollere hvor varerne reelt stammer fra. Herunder også hvilke forhold fødevarerne produceres under - og det øger risikoen for svindel. På pakken på den undersøgte pizza er Irland opført som oprindelsesland, men ingredienserne stammer altså fra lande på fem kontinenter. Hvis vi kigger lidt på ingredienserne i pizzaen kommer fra, så kommer de fra - eller har haft tilknytning til - følgende lande: Dej: England, USA, Polen og Frankrig Gær: England, Irland og Tyskland Salt: England, Frankrig og Kina Sukker: Brasilien, Indonesien, Jamaica og England LÆS OGSÅ: Pizzeria til kvinder: Vis brysterne og få en gratis pizza Urter: Grækenland, Italien, Spanien, Kenya, Uganda, Tanzania og Marokko Tomatpasta: Italien, Frankrig og Holland Ost: Schwiez, Irland, Frankrig , Italien, Spanien, England og Holland Kylling: Brasilien, Irland , Storbritannien, Holland, Tyskland Ansjoser: Peru, Argentina, Italien, Falklandsøerne, Spanien, Island og Danmark Pepperoni: Polen, Italien, Irland, England, Danmark og USA Grøntsager: Fra en række lande ved Middelhavet (kunne ikke klarlægges nærmere) Olivenolie: Italien, Grækenland og Spanien Chillipeber: Afrika, Asien og Sydamerika (kunne ikke klarlægges nærmere) Richard Bacon fra National Audit Office mener, at indholdet af en pizza afslører hvilket kaos der er på området. - Borgerne har al mulig ret til at forvente, at regeringen leverer et system, der sikrer fødevaresikkerheden. Svindel med mad er et alvorligt og voksende problem. Regeringen skal løse dette hurtigt, forenkle systemet og fjerne enhver forvirring over hvem der er ansvarlig for hvad, siger han. Har du tillid til den mad du køber? Skriv din mening her:

Mest læste i dag

Man skulle ellers tro, at det var nemt at spore hvor de relativt få ingredienser på en pizza kommer fra.

Men nej. Det er faktisk nærmest umuligt, vser denne undersøgelser fra Irland.

Her har de britiske fødevaremyndigheder i kølvandet på skandalen om hestekødet prøvet at spore, hvor ingredienserne til en pizza kommer fra, skriver Daily Mail.

LÆS OGSÅ: Dyr bytur: Pizza-slice kostede 400.000 kroner

Og resultatet er ganske overraskende: Pizzaen, som man ikke har oplyst mærket på, indeholdt 35 ingredienser, der havde passeret gennem 60 lande kloden rundt.

Altså hvor ingredienserne enten er fra et bestemt land, er blevet behandlet eller på anden måde har haft en tilknytning til et land. Det er forklaringen på, hvordan 35 ingredienser kan komme fra 60 lande. Flere varer har altså været gennem flere lande.

Rapporten fastslår, at de lange forsyningskæder i dag på tværs af lande og kontinenter gør det praktisk talt umuligt, at kontrollere hvor varerne reelt stammer fra.

Herunder også hvilke forhold fødevarerne produceres under - og det øger risikoen for svindel.

På pakken på den undersøgte pizza er Irland opført som oprindelsesland, men ingredienserne stammer altså fra lande på fem kontinenter.

Hvis vi kigger lidt på ingredienserne i pizzaen kommer fra, så kommer de fra - eller har haft tilknytning til - følgende lande:

Dej: England, USA, Polen og Frankrig

Gær: England, Irland og Tyskland

Salt: England, Frankrig og Kina

Sukker: Brasilien, Indonesien, Jamaica og England

LÆS OGSÅ: Pizzeria til kvinder: Vis brysterne og få en gratis pizza

Urter: Grækenland, Italien, Spanien, Kenya, Uganda, Tanzania og Marokko

Tomatpasta: Italien, Frankrig og Holland

Ost: Schwiez, Irland, Frankrig , Italien, Spanien, England og Holland

Kylling: Brasilien, Irland , Storbritannien, Holland, Tyskland

Ansjoser: Peru, Argentina, Italien, Falklandsøerne, Spanien, Island og Danmark

Pepperoni: Polen, Italien, Irland, England, Danmark og USA

Grøntsager: Fra en række lande ved Middelhavet (kunne ikke klarlægges nærmere)

Olivenolie: Italien, Grækenland og Spanien

Chillipeber: Afrika, Asien og Sydamerika (kunne ikke klarlægges nærmere)

Richard Bacon fra National Audit Office mener, at indholdet af en pizza afslører hvilket kaos der er på området.

- Borgerne har al mulig ret til at forvente, at regeringen leverer et system, der sikrer fødevaresikkerheden. Svindel med mad er et alvorligt og voksende problem. Regeringen skal løse dette hurtigt, forenkle systemet og fjerne enhver forvirring over hvem der er ansvarlig for hvad, siger han.

Har du tillid til den mad du køber? Skriv din mening her: