Undersøgelse: Colgate lavede uetisk forsøg på børn

26/03/2015 10:22

Jesper Larsen

Nyheder
Tandpasta-giganten Colgate reklamerer netop nu for en tandpasta, der bruger 'sugar acid neutralizer-teknologien', og som ifølge dem selv er den mest betydningsfulde nyskabelse i kampen for at bekæmpe og forebygge huller i tænderne. Udviklingen af tandpastaen er sket på baggrund af 8 års forskning med over 14.000 personer involveret, skriver Colgate på deres hjemmeside. Men udviklingen af tandpastaen er sket på et uetisk grundlag, og der er slet ikke belæg for at påstå, at tandpastaen er bedre end lignende produkter med flour, skriver Dagens Nyheter. - Jeg blev helt forfærdet, da jeg så baggrunden for udviklingen af tandpastaen, siger Aron Naimi-Akbar, der er tandlæge og og en del af en projektgruppe ved Sveriges bereskab for medicinsk evaluering (SBU). I to af fire studier, som SBU gennemgik, var der hundredevis af børn i forskellige kontrolgrupper, der fik tandpasta uden flour i seks måneder for at studere emaljeskader. Colgates forskning blev udført i Kina i 2013, og firmaets mål var, at bevise at tandpasta der indeholdt aminosyren arginin udover flour skulle være bedre end tandpasta, der kun indeholder flour. Men det lykkedes ikke for Colgate at bevise det, ifølge SBU. Og derudover var firmaets fremgangsmåde decideret uetisk overfor de børn, der medvirkede. - Colgate har været involveret i hvert trin i forskningen. De har gennemgået og analyseret resultaterne, men de har ikke rapporteret, hvordan de er nået frem til resultatet, siger Aron Naimi-Akbar til Dagens Nyheter, og peger på, at fremgangsmåden med at lade børn bruge tandpasta uden flour ikke lever op til forskningsetiske principper. - Det er et videnskabeligt problem, der ikke behøver at blive besvaret. Vi ved allerede, at fluor forhindrer huller i tænderne, siger Aaron Naimi-Akbar. Det er ikke lykkedes Dagens Nyheter at få en kommentar fra Colgate-Palmolive, der står bag Colgate.

Mest læste i dag

Tandpasta-giganten Colgate reklamerer netop nu for en tandpasta, der bruger 'sugar acid neutralizer-teknologien', og som ifølge dem selv er den mest betydningsfulde nyskabelse i kampen for at bekæmpe og forebygge huller i tænderne.

Udviklingen af tandpastaen er sket på baggrund af 8 års forskning med over 14.000 personer involveret, skriver Colgate på deres hjemmeside.

Men udviklingen af tandpastaen er sket på et uetisk grundlag, og der er slet ikke belæg for at påstå, at tandpastaen er bedre end lignende produkter med flour, skriver Dagens Nyheter.

- Jeg blev helt forfærdet, da jeg så baggrunden for udviklingen af tandpastaen, siger Aron Naimi-Akbar, der er tandlæge og og en del af en projektgruppe ved Sveriges bereskab for medicinsk evaluering (SBU).

I to af fire studier, som SBU gennemgik, var der hundredevis af børn i forskellige kontrolgrupper, der fik tandpasta uden flour i seks måneder for at studere emaljeskader.

Colgates forskning blev udført i Kina i 2013, og firmaets mål var, at bevise at tandpasta der indeholdt aminosyren arginin udover flour skulle være bedre end tandpasta, der kun indeholder flour.

Men det lykkedes ikke for Colgate at bevise det, ifølge SBU. Og derudover var firmaets fremgangsmåde decideret uetisk overfor de børn, der medvirkede.

- Colgate har været involveret i hvert trin i forskningen. De har gennemgået og analyseret resultaterne, men de har ikke rapporteret, hvordan de er nået frem til resultatet, siger Aron Naimi-Akbar til Dagens Nyheter, og peger på, at fremgangsmåden med at lade børn bruge tandpasta uden flour ikke lever op til forskningsetiske principper.

- Det er et videnskabeligt problem, der ikke behøver at blive besvaret. Vi ved allerede, at fluor forhindrer huller i tænderne, siger Aaron Naimi-Akbar.

Det er ikke lykkedes Dagens Nyheter at få en kommentar fra Colgate-Palmolive, der står bag Colgate.