Undersøgelse: Hver fjerde cyklist bruger håndholdt telefon

Farten er høj, trafikken er tæt og telefonen er lige ved hånden. Alt for mange bliver fristet af at foretage et opkald, sende en sms eller tjekke Facebook, når de suser afsted på cyklen.

24 % af de danske cyklister taler nemlig i håndholdt telefon på cyklen, og 18 % sender og læser sms, mail og tjekker Facebook. Samtidig tror 8 %, at det er lovligt at bruge telefonen, mens 34 % ikke ved, om man må man ringe og sms’e, mens man cykler.

Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

- Det er et problem, som vi bliver nødt til at tage seriøst. Når man bevæger sig ud i trafikken på sin cykel, skal man altså koncentrere sig om det, der er vigtigst. Og det er ikke telefonen, ligegyldigt hvor meget det klør i fingrene for at foretage et opkald, sende en sms eller tjekke de sociale medier. Vores undersøgelse viser tydeligt, hvor udbredt problemet er, når kun lidt mere end hver anden ved, at det er ulovligt at bruge håndholdt telefon på cyklen, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Uopmærksomhed i trafikken

Når ens opmærksomhed flyttes fra trafikken til telefonen, stiger risikoen for, at man kommer i nærkontakt med asfalten og andre trafikanter. Det koster 1000 kr. i bøde, hvis man bliver fanget af politiet med telefonen i hånden. Men en bøde kan være en billig pris at betale i forhold til de konsekvenser, uopmærksomhed i trafikken kan have.

- Én hånd på styret og blikket på skærmen, kan give problemer. Det kan kræve hurtige reaktioner at bevæge sig i trafikken, og det har man ikke, hvis ens blik er rettet mod telefonen. I det lys er en bøde på 1000 kr. billigt sluppet. Men ikke alle er så heldige og må i stedet betale med skader på sig selv og sine ting eller på andre trafikanter, siger Kim Rud-Petersen.

Problemet størst blandt unge

Det er især blandt de unge cyklister, der er problemer med at holde fingrene fra telefonen. 55 % af de 18-29 årige svarer nemlig, at de bruger håndholdt telefon til samtale, når de cykler, og 51 % af den samme gruppe bruger den til sms, mail og Facebook.

 

Dagens Gossip