Undervisningsminister blokerer for skoles Kina-eksport

Dansk pædagogik kunne blive et eksporteventyr i milliardklassen, hvis regeringen tog sit eget ønske om eksport af bløde velfærdsydelser alvorligt.

Det siger forstander på Odsherreds Efterskole, Tom Hagedorn. Gennem de seneste fire år har hans efterskole samarbejdet med en række kinesiske uddannelsesinstitutioner og derigennem udviklet undervisningskoncepter, der passer perfekt til asiatiske skoler.

For nylig var Tom Hagedorn i Kina for at præsentere metoderne for Shanghais Skolekommission. Og her var man begejstrede for det, man så. Så begejstrede, at kineserne nu har bedt om et tilbud på undervisningskoncepter til 120 skoler.

- Det er for os at se en helt enestående mulighed for at få fodfæste på det kinesiske marked og for at gøre den danske undervisningssektor til et eksporterhverv, siger Tom Hagedorn.

Han bakkes op af tidligere ambassadør i Singapore og professor i økonomi ved Singapore Universitet, Jørgen Ørstrøm Møller:

- Der er ingen tvivl om, at Danmark ville kunne levere den kreativitet og individualisme, som asiaterne efterspørger, siger Jørgen Ørstrøm Møller og fortsætter:

- Der er meget få lande i verden, som har den erfaring og den tradition for pædagogik, som vi har i Danmark. Dermed har vi en konkurrencemæssig fordel, og hvis vi virkelig vil, kan vi gøre det her til en milliardforretning i løbet af ganske få år.

Alligevel kan Tom Hagedorn godt glemme alt om et kinesisk eventyr, for lovgivning forhindrer at en skole driver forretningsvirksomhed, og på en ansøgning om dispensation hos undervisningsministeren, er svaret:

- Jeg mener som udgangspunkt, at efterskoler skal koncentrere sig om den opgave, de er godkendt til, nemlig at give vores børn den bedst mulige undervisning og dermed et godt grundlag for at sikre børnene en god fremtid, skriver børne- og undervisningsminister Christine Antorini i en brevveksling.

Ministeren afslutter med at understrege sin pointe:
- Skolerne skal ikke bruge ressourcer, herunder leder- og lærerkræfter, på at drive forretningsvirksomhed.

Tom Hagedorn står helt uforstående overfor ministerens afvisning.
- Vores mål er jo netop at give danske børn en undervisning i verdensklasse. Hvis vi måtte sælge vores metoder, kunne vi ansætte flere lærere og investere i skolens udvikling. Vi kunne løfte undervisningen op

på det internationale niveau, som politikerne skriger på, og som vil være helt afgørende for børnenes fremtid i en globaliseret verden, siger Tom Hagedorn.

Professor Jørgen Ørstrøm Møller er enig:
- Det er jo næsten tragisk: Her ser vi en milliardforretning gå vores næser forbi, fordi en tilfældig regel stiller sig i vejen. Sådan noget kan man jo lave om, hvis man vil, siger Jørgen Ørstrøm Møller og fortsætter:

- Det her er ikke en lille ligegyldig sag, men en meget stor sag - ikke alene for Odsherreds Efterskole - men for hele det danske samfund. Regeringen burde efter min mening for længst have vist vejen på det her område, slutter Jørgen Ørstrøm Møller.

 

Dagens Gossip