Undgå omfattende vandskader i sommerhuset

Tager du hul på sommerhussæsonen i påsken? Så er der god grund til at læse videre. Tal fra Danmarks største forsikringsselskab viser nemlig, at antallet af rørskader ligger markant højere i marts og april måned end i årets øvrige måneder. Marts og april tilsammen tegner sig således for cirka 50 procent flere skader end maj og juni.

- Det er ikke overraskende at tallet for marts og april er betydeligt højere end de øvrige måneder. Det er populært sagt i disse måneder, at fritidshusene igen bliver åbnet og gjort klar til sommerhalvåret, og hvor man opdager, at et rør ikke har klaret sig igennem vinterens frostvejr, siger Carsten Sørensen, der er skadechef i Tryg.

Store vandskader kan undgås

Rørskader kan ifølge skadechefen være ensbetydende med omfattende vandskader - særligt hvis man ikke opdager skaden hurtigt:

- Selvom en given vandskade er dækket af forsikringen, vil de fleste husejere opleve det som et stort irritationsmoment at skulle have udbedret en vandskade, bedst som man tror, at det er tid til at slappe af. Derfor vil jeg råde folk til specielt at holde øje med vanduret, når de ankommer til sommerhuset. Det kan give en god indikation på, om der for eksempel er skjulte rør, som er sprængt i frostvejret, siger Carsten Sørensen.

Tjekliste: Tegn på vandskade

Det er vigtigt at se efter tegn på vandskade med jævne mellemrum. Her er nogle af de ting, vi anbefaler dig at være specielt opmærksom på.

1. Hold øje med vanduret

Sørg for at alle haner er lukket. Åben hovedhanden og hold så øje med vanduret. Begynder uret at tælle kan det være tegn på en rørskade. Kontakt evt. en VVS’er, som kan tjekke det nærmere.

2. Tæring af vandrørene

Tjek synlige vandrør. Tæring er næsten det samme som rust og opstår som regel på vandrørene. Lækagen begynder ofte som små dryp men kan med tiden udvikle sig til en større lækage.

3. Fugt omkring blandingsbatteriet

Vær opmærksom på fugt omkring blandingsbatteriet. Brug af blandingsbatteriet fører med tiden til slitage. Det starter med små dryp, men det kan udvikle sig til, at topskruen i blandingsbatteriet løsner sig helt, og vandet sprøjter som et springvand.

4. Muglugt

Muglugt er et tydeligt tegn på fugt. Det forekommer oftest i badet og i kældre. Konstaterer du muglugt, bør du undersøge det med det samme.

5. Fugtige mure, loft og vinduer

Der skal være tørt indendørs. Opdager du fugt i murværk, træværk, tag eller vinduer, bør du undersøge det nærmere.

6. Vægge som buler ud

Oplever du, at dine vægge buler ud, tyder det på fugt. Brune pletter på tapetet eller striber er også tydelige tegn på fugtskade.

 

Dagens Gossip