Undgå at skænderier ødelægger dit parforhold

Mon ikke de fleste af os har prøvet at skændes med vores partner? Nogen prøver det nok endda temmelig tit. Det kan også sagtens være helt fint, for skænderier er en del af parforholdet.

- Virkelige gode relationer kommer ikke af sig selv - de skabes. Det kræver en indsats at få tingene til at fungere. I og med vi som køn har meget forskellige værdier, er det en naturlig reaktion, at vi undres og irriteres over hinanden. Derfor opstår der med sikkerhed forhindringer i et hvert parforhold, siger psykolog Mette Holm til Oestrogen.dk og tilføjer, at det til tider kan være et hårdt arbejde at få et forhold til at køre. Men det kan sagtens lade sig gøre, selvom I er meget forskellige.

Hvad er mænds største frygt? Det fortæller psykolog Mette Holm om på Oestrogen.dk

Klæbekraften

- Jeg plejer at sammenligne det, der holder et parforhold sammen, med et velcrobånd. Velcrobånd har to forskellige sider, og det er rent faktisk det, der får båndet til at hænge sammen. Var begge sider ens, ville de ikke kunne hænge sammen, siger Mette Holm, og fortsætter:

- Overfører du det til dit parforhold, betyder det, at du reelt ville miste gnisten, fascinationen og nysgerrigheden i forhold til din partner, hvis I bliver for ens. I og med vi er forskellige som køn, har vi forskellige værdier.

Hvilken type er din mand? Find ham og læs, hvordan du bedst når ind til ham på Q.dk

Sæt i banken

Velvilje er en stor styrke i et parforhold. Hver gang du viser velvilje, sparer du op på kontoen ved, at du viser din partner, at du rummer jeres forskellige værdier – også selvom du måske ikke forstår din partners valg

- I forhold til de forskelle I oplever, er det vigtigt at kunne tilpasse sig den anden. Det er her, bevidstheden og velviljen kommer på prøve. Det kan være svært at tilpasse sig noget, du dybest set ikke forstår. Jeg lover dig dog, det er forsøget værd, hvis du oplever, at den lille forskel er ved at tage energien, engagementet og lysten ud at dit parforhold.

4 symptomer, I skal tage alvorligt - straks:

Der er imidlertid, ifølge Mette Holm, fire typer skænderier, som kan gå hen og ødelægge jeres parforhold, hvis ikke I tager dem alvorligt og får ændret på situationen:

1. Skænderier, der begynder fjendtligt. Sådan en diskussion ender med uvenskab, og I når ikke en løsning. Rådet er: Tag en dyb indånding, og begynd med begyndelsen, nu på en blødere måde.

2. Skænderier med følelsesmæssig terror. Hans vrede eller foragt får dig til at føle dig løbet over ende, så du forsvarer dig. Men det bliver ofte opfattet som en anklage, så han blot angriber endnu mere, og konflikten optrappes. Bed om en pause, og diskuter emnet senere.

3. Forsoningssnak for døve ører. Som fx at trække sig lidt, foreslå et kompromis, forsøge med en joke - uden at partneren bider på. Synd, for det er en af hemmelighederne bag de gode parforhold. Løsningen er helt enkelt at slække på viljen til at få ret og komme partneren i møde.

4. I glemmer alt det gode, I har sammen ved siden af skænderiet. I har brug for at opfriske gamle minder, kig fx i fotoalbum, eller vær sammen et sted, som I har dejlige minder fra. Tænk over: Hvad var det ved hinanden, I faldt for?

En undersøgelse lavet af Børns Vilkår viser at danske familier har svært ved at tale ordentligt sammen. I undersøgelsen, hvor mere end 3000 forældre har deltaget via internettet, nævnes omgangstonen i familien således som problem nummer et. Mere end 55 procent af familierne peger på omgangstonen, som det mest konfliktskabende element.

Af Malene Fich Weischer, Oestrogen.dk/NewsDesk Aller Media.

 

Dagens Gossip