Undgå at sprænge dit budget nytårsaften: Råd fra Luksusfældens Jan Swyrtz til et billigere nytår

Nytårsaften er en dyr aften for de fleste unge og familier. Hvis kontoen er rødglødende efter juleræset, eller du bare ikke gider bruge en krillion kroner på denne ene fest, er der visse ting, du selv kan gøre, for at få en lidt billigere aften.

Dagens.dk har kontaktet Luksusfældens Jan Swyrtz for at høre hans bedste sparetips til et godt, men billigt nytårsafsaften.

Jan Swyrtz er økonomikonsulent og råder i TV-programmet danske familier til at tænke lidt mere fornuftigt i deres daglige indkøb og forbrug. Her fortæller han, hvordan du kan springe nytåret ind, uden at sprænge din konto i luften samtidig:

Gør tøjkrisen til et juleprojekt
Smoking, lang kjole og glitterhat. Det kan gøres billigere end at købe alting nyt:

- Hvis man vil have smart tøj på nytårsaften, kan man jo gøre det, som også er moderne, og gå i en genbrugsbutik, siger Jan Swyrtz til Dagens.dk.

- Her finder man noget, som ikke er helt moderne, men ovre i fx en gammel, engelsk stil. Så går man hjem og syer nogle blonder, perler, glitter osv. på , som gør, at det bliver en både festligt, unikt (fordi man ikke kan købe det andre steder), men også billig. Det er altså både en besparelse, men også et godt, kreativt projekt til juledagene, uddyber rådgiveren.

Hvad angår mændene er sagen ofte en lidt anden:

- Nu generaliserer jeg nok lidt, men tit er mænd ikke så skræmte over at bruge noget gammel tøj eller bare noget, de har brugt før, mens kvinder gerne vil have noget nyt. Som regel har mændene til gengæld en habit, eller nogle mørke cowboybukser, som de kan genbruge, siger han.

Læs også: Se video: Drama - eksperterne blev smidt ud af Luksusfælden

Slip for at være nedslidt på den store aften: Fordel madbyrden
Rigtig mange gør det, at de fordeler madposten, så festen er et sammenskudsgilde. Én kommer med forretten, en anden med desserten og værten står oftest for hovedretten, men er altså på denne måde ikke stresset over de andre retter på en dag, hvor der er travlt i forvejen, foreslår Swyrtz.

Du behøver ikke drikke Aldis krudtugler, men drop champagne
- Man kan vælge den gule enke, og den er jo dyr, men man kan også gøre det, at man finder noget mousserende, vin-agtigt, som ikke koster så meget. Og den billige, smager lige så surt som den dyre, lover Jan Swyrtz med et glimt i øjet.

Sjatfest er fælles fest
Igen råder Jan Swyrtz til et sammenskudsgilde:
- Ser jeg i mit eget barskab, står der med garanti en del sjatter. Jeg er sikker på, at dem, jeg inviterer har lige så mange sjatter, så igen er det måske en meget god ide at skrabe sammen, hvad man har derhjemme, og alligevel ikke bruger.

Fyrværkeri - hvorfor?
- Desværre ser man jo, at flere og flere bruger penge på det, men det er altså lige smukt at se andres. Står man med hovedet ned i en lunte hele aftenen, så ser man slet ikke det smukke, der sker foroven. Især familier med drenge, tror jeg gerne vil bruge penge på det. Der må man kunne finde nogle billigpakker til dem, udfordrer Jan Swyrtz.

Har du andre gode sparetips til et godt, men billigt nytår?

 

Dagens Gossip