Ungarere ser på dansk velfærdsmodel

Besøget er et led i et omfattende samarbejde om hjælpemiddelcentraler og andre velfærdstiltag.

Den ungarske statssekretær på socialområdet Miklós Soltész har et omfattende program foran sig, når han onsdag morgen træder ind i Regionshuset i Viborg.

Statssekretæren skal først møde regionsrådsformand Bent Hansen, hvor de to vil drøfte fremtidige samarbejdsmuligheder.

Mødet sker med udgangspunkt i det mangeårige samarbejde, mellem Midtjylland og forskellige dele af det ungarske sundheds- og handicapområde. Først på amtsligt plan, men siden 2011 har regionen desuden haft en samarbejdsaftale med det ungarske socialministerium.

Senere på dagen går turen til fire forskellige institutioner, nemlig Hjælpemiddelhuset Kronjylland i Randers, bo- og aktivitetstilbuddet Tagdækkervej for fysisk senskadede i Hammel, it-virksomheden BOAS Specialister i Aarhus, der beskæftiger autister, samt ”Danmarks rummeligste højskole” Egmonthøjskolen i Hou.

- Vi oplever en meget stor lydhørhed fra både institutioner og statslige kontorer, og det glæder os at se, hvordan vores erfaringer på eksempelvis handicapområdet nu også kommer til nytte i Ungarn, siger Bent Hansen og fortsætter:

– Ungarn er i færd med at etablere et landsdækkende system, af hjælpemiddelcentraler efter dansk forbillede, siger Bent Hansen.

Dette samarbejde indebærer også, at flere danske producenter af hjælpemidler, både sælger udstyr til Ungarn, og underviser ungarske medarbejdere i at bruge, og reparere det.

For ungarernes vedkommende, er det med en stor hjælp, fra EU's strukturfondsmidler.

Derudover arbejdes der på, at danske medarbejdere, i eksempelvis brugerinformationerne for handicappede og sindslidende i Aarhus Kommune, skal undervise kolleger fra det ungarske Ligestillingskontor.

Tidligere har to danske terapeuter undervist 15 ungarske kolleger, fra Kontoret for Rehabilitering og Social Støtte, i hvordan man forsyner handicappede med de korrekte hjælpemidler, så de i højere grad kan leve et selvstændigt liv.

Der er adskillige nye samarbejder undervejs, da ungarerne også, er interesserede i det danske system for revalidering, tildeling af førtidspension og inklusion på arbejdsmarkedet, af borgere med forskellige udfordringer.

Efter besøget i Region Midtjylland, fortsætter den ungarske delegation til København, hvor de skal møde socialminister Karen Hækkerup.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip