Unge danskere uden uddannelse udfører sundhedsarbejde i fattige lande

Ved at rejse ud som frivillige får flere unge danskere mulighed for at udføre arbejde i for eksempel Afrika, som i Danmark ville kræve en længere uddannelse – blandt andet inden for sundhed.

Uddannelsesleder Bodil Kirstine Møller fra jordemoderuddannelsen Metropol fortæller, at uddannelsen har haft flere ansøgere, der fortæller om erfaringer med praktisk arbejde i Afrika:

»Det er unge uden kvalifikationer, der kommer ind lige fra gaden og får lov til at være en aktiv del af praksis på fødeafdelinger og udfører handlinger, man aldrig ville lade unge ufaglærte udføre i vestlige lande – eksempelvis at lægge kateter, tage imod børn og sy kvinder sammen. Man tænker måske: ’Jamen, vi hjælper jo bare. Men det er en meget naiv tilgang,« siger Bodil Kirstine Møller til Kristeligt Dagblad.

I de seneste år er antallet af unge, der bruger et sabbatår på at udføre frivilligt arbejde i tredjeverdenslande, steget. Det melder flere af aktørerne på markedet, blandt andet det private firma Projects Abroad, skriver avisen,

Det koster typisk mellem 20.000 og 30.000 kroner at komme på volontørophold i tre til seks måneder i eksempelvis Afrika, Asien og Sydamerika, hvor de unge arbejder på børnehjem, hospitaler og skoler.

I Læger Uden Grænser er HR-manager Jo Gudman Rasmussen kritisk over for, at unge uden kvalifikationer får lov til at udføre sundhedsarbejde i fattige lande.

»Ønsket om at hjælpe udspringer af noget godt, men før man kan hjælpe ordentligt, skal man have ballast og viden. Holdningen med, at de har det så dårligt i forvejen, så hvis jeg kommer, bliver det lidt bedre, er ikke nok. I sin godhed kan man komme til at ødelægge rigtig mange ting. Og det kan også være traumatiserende for de unge. Tænk hvis patienten afgår ved døden, eller nogen tager skade? Jeg forstår ikke, hvordan man kan synes, det er etisk forsvarligt at lade unge uuddannede udføre de her opgaver,« siger hun til avisen.

Firmaet Projects Abroad har oplevet vækst i antallet af unge frivillige og sender i år 10.000 unge ud i verden – sidste år var 600 af dem danskere. De unge vælger mellem projekter i 28 lande med alt fra undervisning til sundhedsarbejde – eksempelvis på hospitaler.

Direktør fra den danske afdeling Mikkel Bo Rasmussen mener ifølge Kristeligt Dagblad ikke, ansvaret ligger hos Projects Abroad.

»Det er 100 procent lægens ansvar lokalt set – det har vi ingen indflydelse på. Men det er jo ikke meget anderledes, end hvis man er i praktik på et dansk hospital. Det er ikke ret lang tid siden, jeg selv var på hospitalet og fik taget en blodprøve af en, der var under uddannelse,« siger han og fortsætter:

»Det afgørende er ikke, om du er under uddannelse eller ej, men om du er trænet i at gøre det. Så længe det bliver gjort ordentligt, kan jeg ikke se problemet. Men de unge skal ikke have overordnet ansvar for en fødsel eller for opgaver, der overstiger deres kompetencer. Det er naturligvis afgørende, at patientens sikkerhed er i højsædet. Og det står der også i vores kontrakter med de pågældende hospitaler«.

 

Dagens Gossip