Unge forskere bliver smidt hurtigt ud

Den danske stat investerer hvert år millioner af kroner på internationale ph.d.-studerende. Men deres mulighed for at bidrage til samfundet bagefter er begrænset.

For hvis ikke de ph.d.-studerende når at få et job, inden de har forsvaret deres ph.d., ryger de ud af landet, skriver Information.

Modsat får udlændinge, der har taget en kandidatuddannelse i Danmark, automatisk et green card på seks måneder til at søge job.

Der er ellers ikke grund til at tro, at ph.d.erne er mindre attraktive for det danske arbejdsmarked, siger formanden for Danske Universiteter, Jens Oddershede, der i årevis har forsøgt at få rettet op på skævheden.

- Min opfattelse er, at man har glemt ph.d.erne, da man tænkte på, hvilken udenlandsk arbejdskraft vi vil fastholde i Danmark. Ph.d.erne er på en måde faldet ned i en sprække, siger Jens Oddershede til Information.

I øjeblikket er der omkring 2000 internationale ph.d.-studerende i Danmark.

I takt med den generelle satsning på flere ph.d.-studerende har universiteterne og Uddannelsesministeriet lagt et stort stykke arbejde i også at tiltrække de bedste udenlandske forskertalenter.

Nogle er finansieret af deres hjemland, men de fleste, som Micah Allen, er betalt af den danske stat. Målt i løn, vejledning og laboratorieudgifter koster en ph.d. typisk mere end to millioner kroner.

En af de ph.d.er, der snart kan vinke farvel til Danmark er den 27-årige amerikaner Micah Allen, der på mandag afleverer sin afhandling i kognitiv hjerneforskning på Aarhus Universitet.

- Takket være Danmark har jeg fået en verdensklasseuddannelse, og det vil jeg gerne betale tilbage på en eller anden måde.

- Når vi kommer herover som nye ph.d.-studerende, kan vi ingenting, men når vi lige præcis er blevet dygtige nok til at bidrage med noget nyt, er det slut, siger Micah Allen til Information.

 

Dagens Gossip