Unge forsøger at bytte brugt tøj i butikken

Den metode er mange danske unge klar til at tage i brug, viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Norstat har foretaget for erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Ifølge undersøgelsen siger 11 procent af danskerne, at det er »okay at bytte en vare, selv om den er lidt brugt«. Men blandt unge mellem er andelen 17 procent, og hele 23 procent af de unge siger endda, at de har forsøgt at bytte en brugt vare en eller flere gange.

Resultatet vækker forargelse hos Dansk Erhverv.

»Det er ulækkert og udtryk for manglende moral, når nogen forsøger at bytte deres svedige tøj eller brugte køkkenmaskiner. Og det er et problem for butikkerne, særligt hvis de ikke opdager snyderiet,« siger markedschef Lone Rasmussen i en pressemeddelelse.

»De forbrugere, der laver byttefusk, skal vide, at hvis virksomhederne får et økonomisk tab, er der er kun et sted at hente det, nemlig i højere priser for varerne,« understreger hun.

Dansk Erhverv gennemførte for to år siden en lignende undersøgelse, og her sagde blot 17 procent af de unge, at de havde prøvet at bytte en brugt vare. Udviklingen er bekymrende, mener man hos Dansk Erhverv, der har en række brancheforeninger i detailhandlen blandt sine medlemmer.

»Det kan sagtens være, at de unge ikke har styr på byttereglerne. Jeg synes dog, at de skulle tænke over, om de selv ville være interesserede i at købe varer, der har været brugt af andre,« siger erhvervschef Lone Rasmussen, der frygter, at butikkerne i sidste ende vil blive nødt til at sætte en stopper for kundernes fortrydelsesret.

»Det er frivilligt for butikkerne at yde en bytteservice. Det vil derfor være utrolig ærgerligt, hvis snyderiet breder sig, for det kan i værste fald føre til, at butikkerne bliver nødt til at opgive bytteservicen,« siger hun.

En undersøgelse fra Dansk Erhverv blandt brancheforeningerne viser, at modetøj, sko, produkter til personlig pleje, blækpatroner og computere er blandt de varer, der oftest fuskes med.

 

Dagens Gossip