Således viser rapporten, at godt 80 procent af de sigtede for misbrug af identitetsoplysninger i perioden 2010-2012 var mænd. Heraf var 70 procent mellem 15 og 34 år.
Og de unge mænd er ikke kun hyppige gerningsmænd – de har også størst risiko for at få frarøvet og misbrugt deres identitet, fortæller DKR-formand Linda Nielsen.
»Vi ved, at unge mænd er mere risikovillige end kvinder og oftere udleverer personlige oplysninger. Men man kan gøre meget for at sikre sig. Man bør altid være varsom med at udlevere sine personlige oplysninger og for eksempel kun handle på internetsider, man har tillid til. I det hele taget skal man bruge sin sunde fornuft,« siger hun i en pressemeddelelse.
Det skønnes i rapporten, at 46.900 danskere har fået stjålet deres identitet inden for de sidste 12 måneder. Det gælder både online- og offline-identitetstyveri, som misbrug af navn, CPR-nummer, bankoplysninger eller digitale profiler.
Ifølge kriminolog Peter Kruize fra Københavns Universitet, der har lavet rapporten, er omfanget af identitetsmisbrug i stigning, og det skønnes at være fordoblet på bare fire år.
Linda Nielsen opfordrer politikerne til en grundig og fremadrettet diskussion af, om CPR-nummersystemet er den rette identifikationskilde i et moderne samfund. Og det er hun ikke ene om. Efter at Rådet for Digital Sikkerhed tirsdag foreslog at give systemet en »grundig opdatering«, erklærede Forbrugerrådet, at CPR-systemet har brug for at blive moderniseret, hvis man vil misbrug til livs.
»CPR-nummeret er ikke tidssvarende. Vi ser dagligt eksempler på misbrug af det eller i værste tilfælde identitetstyverier, og noget er man nødt til at gøre. På den lange bane tror jeg, at vi skal have udfaset CPR-nummeret og erstattet det med andre identifikationsformer som for eksempel en videreudvikling af NemID,« siger konstitueret direktør i Forbrugerrådet Vagn Jelsøe.
Rådet for Digital Sikkerhed anbefaler i en ny rapport, at CPR-systemet skal ændres, så det ikke længere indeholder oplysninger om danskernes alder og køn. Anbefalingen kommer efter et stigende antal identitetstyverier og sager, hvor myndigheder har fået hacket eller er kommet til at offentliggøre personnumre.