Unge skal have sundere sexvaner

Hvert år bliver 500 unge kvinder i Danmark sterile på grund af kønssygdommen klamydia. Antallet af aborter hos teenagere stiger på tiende år. Derfor skal unge nu have bedre råd om sex.

- Vi fortæller de unge, at de skal bruge kondom. Men vi glemmer at fortælle dem, hvor svært det er. Der er noget, vi som voksne har misset, siger Lise Bjerre til Frederiksborg Amts Avis.

Hun er jordemoder ved Frederiksberg Hospitals Koordinerende Forskningsenhed (KFE) og med i arbejdsgruppen bag et forsøg med såkaldte ungemodtagelser, bemandet af en jordemoder, en socialrådgiver og med en gynækolog tilknyttet.

Pilotprojektet, der er støttet af Region Hovedstaden med 2,7 millioner kroner, løber i første omgang over tre år, med ungemodtagelser i Halsnæs og Frederiksberg kommuner, hvor unge kan møde op anonymt for at få p-piller, lagt en spiral og få rådgivning, vejledning eller 'bare' en snak med en voksen.

Men Lise Bjerre vil sammen med sine kollegaer kæmpe for, at ungemodtagelserne kan blive et permanent tilbud til alle unge i Danmark, ligesom i Sverige, hvor Ungdomsmottagningen har været et tilbud til alle unge de sidste 40 år.

- Frekvensen af teenageaborter og klamydia er ekstremt høj i Danmark. Abortraten er stigende på tiende år, og hvert år bliver 500 sterile af klamydia. 72 procent af danske unge mellem 15 og 19 år brugte ikke kondom sidst de havde sex, og 90 procent mener, at de ved nok om prævention. Der er altså noget, der halter, siger Lise Bjerre, der sammen med sine kollegaer nu vil forsøge at bevise, at et rådgivningssted for de unge, kan være med til at vende udviklingen.

Kilde: Frederiksborg Amts Avis

 

Dagens Gossip