»Jeg synes, det er hamrende ærgerligt, fordi et af de stærkeste elementer netop var aktivitetstimerne, som skulle sikre en varieret skoledag,« siger Camilla Schwalbe.
Hun havde håbet på »århundredets stærkeste folkeskolereform«, men det, mener hun ikke længere, der er udsigt til.
»Hvis man piller rejerne ud af en rejesalat, så kan man vel næppe kalde det en rejesalat længere, og hvis man piller aktivitetstimerne ud af helhedsskolen, så er det ikke længere en helhedsskole. Der skal ikke være nogen tvivl om, at det vil være en forbedring af den nuværende folkeskole, men vi kommer ikke så tæt på den helhedsskole, som jeg tror, mange socialdemokrater har drømt om i mange år,« siger hun.
Den samme melding kommer fra Peter Hummelgaard.
»Den kommer ikke til at ændre skolen markant, og det bliver lille Emil, som statsministeren talte om sidste år, og som gerne skulle gå hen og blive en del af Danmarks dygtigste generation nogensinde, der kommer til at tabe,« siger han med henvisning til Helle Thornings-Schmidts tale ved Folketingets åbning sidste år, hvor hun beskrev en skoledag for eleven Emil.
Her understregede Thorning også, at »vi skal ikke kæmpe om skolen, vi skal kæmpe for skolen«, men ifølge Hummelgaard og Schwalbe er forhandlingerne om fremtidens folkeskole netop blevet en kamp, som eleverne kommer til at tabe på.
»Det er helt grotesk, at de borgerlige i et eller andet misforstået ideologisk frihedsgreb har ladet hensynet til en meget, meget lille gruppe forældre, som ganske sikkert har overskuddet til både at støbe stearinlys og spille bold med deres børn, når de kommer hjem klokken to, stå over hensynet til folkeskolens store problem: At der er for mange elever, der ikke lærer nok. Vi ved, at aktivitetstimerne kunne være et rigtig godt element der,« siger Peter Hummelgaard.
Også Camilla Schwalbe langer ud efter de borgerlige.
»For mig virker det som om, at det er et forsøg på at sætte en stopklods ind for ikke at få denne her reform gennemført, og det, synes jeg, er hamrende ærgerligt, fordi dem, der kommer i klemme, er børnene,« siger hun.
Parterne er efter dagens folkeskoleforhandlinger i tænkeboks. De mødes igen ved forhandlingsbordet torsdag klokken 12.30.