Unge transkønnede kan snart blive behandlet

Snart kan børn og unge transkønnede under 18 år modtage behandling.

En ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen beskriver nemlig i modsætning til tidligere, hvordan mindreårige transkønnede kan blive udredt og modtage behandling.

Og det er et fremskridt, lyder det fra LGBT Danmark - Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

- Børn og unge under 18 år har ikke tidligere været nævnt særskilt og er i praksis blevet afvist i behandlingssystemet. Så det ser vi som et fremskridt, siger transpolitisk talsperson for LGBT, Linda Thor Pedersen, og påpeger, at foreningen overordnet set ellers ikke er begejstret for den nye vejledning.

- Det er godt, at børn og unge eksempelvis kan få stophormoner, der gør, at de ikke udvikler de kønskarakteristika, som de ikke kan identificere sig med, siger hun.

Stophormoner sætter puberteten og eksempelvis udviklingen af en dyb stemme eller skægvækst på pause.

- Det gør, at de, som har fået tildelt kønnet pige ved fødslen, men føler sig som drenge, ikke udvikler bryster, som senere hen skal fjernes ved en operation. Det er en meget god ting, siger Linda Thor Pedersen.

I vejledningen står der, at stophormoner tidligst må blive anvendt, når barnet er fyldt 12 år og har oplevet begyndende pubertetsforandringer.

For at modtage behandling med hormoner fra det andet køn skal den unge dog som minimum være fyldt 16 år.

Efter en periode giver behandling med kønshormoner nemlig blivende forandringer.

På Sexologisk Klinik er de også rigtig glade for, at der nu er kommet en vejledning for børn og unge transkønnede.

- Vi får henvist en del børn og unge. Men der har ikke været et tilbud, ud over at man kunne give nogle få rådgivende samtaler og så sige, at de kunne komme igen og indgå i et voksenforløb, når de blev 18 år.

I oktober sidste år havde Sexologisk Klinik fået henvist 174 personer - heraf var 34 under 18 år.

Siden efteråret er der kommet flere henvendelser, og derfor skyder professor Annamaria Giraldi på, at klinikken i alt har fået henvist cirka 40-45 børn og unge under 18 år i 2014.

Region Hovedstadens Psykiatri og Rigshospitalet arbejder i øjeblikket på at få et tilbud til transkønnede under 18 år op og køre.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip