Unicef: Frigivelse af børnesoldater er en stor bedrift

Skrevet af admin

27/01/2015

Mest læste i dag

Hos Unicef i Danmark kalder generalsekretær Steen M. Andersen frigivelsen af de første 280 af en gruppe på omkring 3000 børnesoldater i Sydsudan for en stor bedrift, han ikke har set lignende i mange år.

Tirsdag kunne FN oplyse, at det er lykkedes at få frigivet det store antal børnesoldater fra oprørere i Sydsudan.

Arbejdet med at få børnene frigivet har Unicef været med til at udføre sammen med en række lokale organisationer.

- Det er en stor bedrift. Jeg har været i Unicef i mere end 18 år, og jeg kan ikke huske et tal, der bare nærmer sig det tal her i dag.

- Det er resultatet af godt arbejde mellem Unicef og de partnere, vi har i Sydsudan, som har fået overbevist den ene part om, at brugen af børnesoldater er hamrende forkert.

- Heldigvis har oprørerne været til at forhandle med modsat mange andre grupper, der reelt set er uden for pædagogisk rækkevidde, siger Steen M. Andersen og henviser til de milits- og guerillagrupper, der også benytter sig af børnesoldater.

Efter frigivelsen venter et stort arbejde med at få børnene tilbage til et normalt liv. Selvom det er en svær opgave, kan det lade sig gøre, fortæller Steen M. Andersen.

- Ét er, at vi kan give børnene mad, drikke og tøj på kroppen, men noget andet er at få dem psykisk tilbage til livet. Mange børn har været tvunget til at gøre frygtelige ting, og det tager tid at få det slettet fra hukommelsen. Men det kan lade sig gøre.

- Der er mange måder at bearbejde traumerne på. Først skal man få barnet til at forstå, at det har gjort noget forkert, og siden handler det om at få lokalsamfundet til igen at tage barnet til sig. Det er ofte det sværeste, fortæller han.

Steen M. Andersen indrømmer også, at det ikke lykkes at redde alle.

- Det er ikke i alle tilfælde, at det lykkedes at få barnet tilbage til normalt liv, og så kan man risikere, at børnene falder tilbage i kriminalitet eller børneprostitution.

- Men vi gør alt for, at det ikke sker, og heldigvis lykkes det at hjælpe børnene i rigtig mange tilfælde, siger Steen M. Andersen.

Han ved endnu ikke, hvornår de resterende børnesoldater i Sydsudan bliver frigivet. FN har oplyst, at over 12.000 børn er blevet tvangsrekrutteret i Sydsudan til blandt andet at kæmpe i borgerkrigen.

/ritzau/