Universiteter skal tilbagebetale knap 100 mio. kr.

Regningen kommer, fordi universiteterne i 2012 optog for mange udenlandske udvekslingsstuderende, der læste et eller to semestre af deres uddannelse i Danmark.

Kravet om tilbagebetaling vækker harme hos universiteterne, der kræver, at uddannelsesminister Morten Østergaard (R) ændrer på reglerne.

»Det er paradoksalt, at vi gerne vil markedsføre Danmark som et uddannelsesland, og når det så lykkes at få flere udenlandske studerende til Danmark, så tvinges vi til at skære ned på antallet af udvekslingsstuderende,« siger vicedirektør Kristian Thorn, Aarhus Universitet, hvor tilbagebetalingskravet lyder på 10 millioner kroner.

Baggrunden for kravet om tilbagebetaling er, at danske universiteter i 2012 modtog flere studerende fra udlandet, end de sendte den anden vej. Eksempelvis modtog Aarhus Universitet sidste år 1.100 udenlandske udvekslingsstuderende, mens man sendte 900 til udlandet for at tage et eller flere semestre på udenlandske universiteter.

Den økonomiske kalkule bag regnestykket er, at der skal være balance mellem antallet af studerende, der modtages fra udlandet, og antallet af studerende, der sendes ud.

Når der ikke er balance, udløser det krav om tilbagebetaling af midler. Det får den konsekvens, at universiteterne fremadrettet vil være nødsaget til at bremse op og optage færre udenlandske studerende.

»Det kan ikke undgå at få den konsekvens, at der vil blive bremset op i optaget af de udenlandske studerende, og dermed forsvinder en del af den gavnlige effekt, som udenlandske studerende har på studiemiljøet herhjemme, og som er med til at give vores uddannelser en international dimension,« siger Kristian Thorn.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) siger, at han er villig til at genoverveje reglerne.

»Det er nogle regler, der blev indført under den borgerlige regering, så universiteterne kan ikke være overrasket over, at ubalancen har nogle konsekvenser. Men fremadrettet vil jeg gerne indgå i nogle overvejelser om, hvordan vi kan skrue reglerne sammen. Min ambition er at få flere danskere til at tage dele af uddannelsen i udlandet. Når den løsning, som VK fandt på, ikke har virket, er det jo nærliggende at se på, om vi skal finde en anden løsning,« siger Morten Østergaard.

 

Dagens Gossip